Τα εργατικά συνδικάτα θα επιδιώξουν να ακινητοποιήσουν τη Γαλλία την Τρίτη, καθώς εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει τα συνταξιοδοτικά όρια ακόμα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τα 64 έτη και την αύξηση του αριθμού των ετών που οι εργαζόμενοι πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για πλήρη σύνταξη
Τα περισσότερα τρένα θα σταματήσουν να λειτουργούν, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα περιοριστεί, ενώ η εναέρια κυκλοφορία και τα διυλιστήρια να επηρεάζονται επίσης σε αυτήν την έκτη ημέρα πανελλαδικής απεργίας και διαμαρτυριών που ξεκίνησαν από τα μέσα Ιανουαρίου.
Δάσκαλοι, εργαζόμενοι σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, μηχανοδηγοί και βιομηχανικοί εργαζόμενοι αναμένεται να συμμετάσχουν στις απεργίες που ξεκινούν την Τρίτη, πυροδοτώντας εθνική αναταραχή που μπορεί να διαρκέσει για μέρες.
«Μαζί, στις 7 Μαρτίου, ας σταματήσουμε τη Γαλλία!», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα κύρια συνδικάτα της χώρας.
Όμως, σε αντίθεση με προηγούμενες απεργίες, μεγάλες συνομοσπονδίες γαλλικών συνδικάτων – συμπεριλαμβανομένων των CFDT και CGT – έχουν ανακοινώσει «grèves reconductibles» που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν στο τέλος κάθε ημέρας απεργίας για το αν θα συνεχίσουν τη βιομηχανική δράση. Χωρίς καθορισμένη ημερομηνία λήξης, τα συνδικάτα ελπίζουν ότι οι συνεχόμενες απεργίες έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την καθημερινή ζωή και να απειλήσουν την οικονομία τόσο σοβαρά που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση σε υποταγή.
«Οι άνθρωποι απορρίπτουν μαζικά αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ στο ραδιόφωνο France Inter. «Χρειαζόμαστε πολλούς, πολλούς ανθρώπους στους δρόμους… Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα από την 31η Ιανουαρίου, που ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση από τη δεκαετία του 1990».
Πάνω από 1,27 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της 31ης Ιανουαρίου, διαδηλώνοντας ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που θα αύξανε τον αριθμό των ετών που χρειάζεται κάποιος για να δικαιούται σύνταξη και θα έκανε τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο για πλήρη σύνταξη νωρίτερα από ό,τι είχαν αρχικά προγραμματιστεί.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει εδώ και εβδομάδες ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απορρίπτει τη μεταρρύθμιση, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι θα μείνει στη θέση της και θα πραγματοποιήσει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει.
«Το μέλλον του συνταξιοδοτικού μας συστήματος διακυβεύεται», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν στο France 5 TV τη Δευτέρα. «Μπορώ να καταλάβω ότι δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν άλλα δύο χρόνια, αλλά είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος».
Ενώ το στρατόπεδο του Μακρόν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη τουλάχιστον των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών.
«Λέω στον Εμανουέλ Μακρόν να μείνει εκεί», δήλωσε την Κυριακή ο γερουσιαστής του LR Μπρούνο Ρετάιγ. «Εάν υποχωρήσει, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, θα είναι το τέλος της (δεύτερης) θητείας του».
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι αλλαγές θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο ή εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να τις διεκπεραιώσει με διάταγμα χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες.
Προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στους νομοθέτες, τα συνδικάτα έχουν απειλήσει να επεκτείνουν την απεργιακή δράση σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων πετρελαίου και των σιδηροδρόμων, με αποφάσεις για παράταση των κυλιόμενων απεργιών κάθε βράδυ.
«Ανεβάζουμε ταχύτητα», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, στην εβδομαδιαία JDD. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του προέδρου (Μακρόν). Είναι στο χέρι του να αποσύρει αυτή τη μεταρρύθμιση».