ΑΘΗΝΑ
16:50
|
25.04.2024
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Συμμαχία με επικεφαλής τον ηγέτη του CHP θα χρειαστεί την υποστήριξη των ψηφοφόρων του HDP για να υπερισχύσει του Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φιλοκουρδικό κόμμα, η τρίτη ισχυρή εκλογικά δύναμη της χώρας, ενδέχεται να υποστηρίξει τον υποψήφιο αντίπαλο του Ερντογάν, εάν υπάρξει συμφωνία σε θεμελιώδεις αρχές

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην τουρκική πολιτική σκηνή, ενδέχεται να στηρίξει τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις φετινές προεδρικές εκλογές μετά από «σαφείς, ανοιχτές συνομιλίες».

«Η ξεκάθαρη προσδοκία μας είναι μια μετάβαση σε μια ισχυρή δημοκρατία. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε θεμελιώδεις αρχές, μπορεί να τον υποστηρίξουμε στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μιθάτ Σανκάρ, συνεπικεφαλής του κόμματος του οποίου εκατοντάδες στελέχη, ανάμεσά τους και ο έταιρος συνεπικεφαλής του κόμματος Σελαχατίν Ντερμιτάς βρίσκονται με πολυετείς ποινές στης τουρκικές φυλακές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αναδείχθηκε τη Δευτέρα ως ο κύριος αντίπαλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, αφού μια εξακομματική συμμαχία τον επέλεξε ως υποψήφιος.

Ο 74χρονος σκοπεύει να ανατρέψει τον Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική –πρώτα ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος– για δύο δεκαετίες.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2018, πίσω από το CHP, δεν είναι μέρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το 2019, οι κυρίως Κούρδοι υποστηρικτές του βοήθησαν τη συμμαχία –στην οποία ήταν μέρος τότε– να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες πόλεις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Συμμαχία με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου θα χρειαστεί την υποστήριξη των ψηφοφόρων του HDP για να νικήσει τον Ερντογάν και να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έναντι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ) και του υπερεθνικιστή συμμάχου του, του Κόμματος Εθνικιστικών Δράσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα