Προνομιακή θέση σε έργα-κλειδιά της Ρόδου και της ευρύτερης περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου φαίνεται πως έχει η εταιρία P&C DEVELOPMENT S.A. καθώς, μετά την σύμβαση που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2021 για τη βελτίωση της γέφυρας Κρεμαστής Ρόδου (προϋπολογισμού 3.665.000 ευρώ), υπέγραψε χτες σύμβαση και για το σημαντικό έργο αποκατάστασης και λειτουργίας του ιστορικού και εμβληματικού κτιρίου του «Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» (ΕΘΡ) που παραμένει παροπλισμένο από την περασμένη δεκαετία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης τοπικής εφημερίδας Η Ροδιακή, την Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2023 εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το πρώτο πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο αποκατάστασης του ΕΘΡ.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού που αφορά τον έλεγχο και την αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής και τεχνικής προσφοράς-μελέτης για την ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη και η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση του πρώτου πρακτικού της επιτροπής του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
Μία και μοναδική εταιρία για ένα σημαντικό έργο
Όπως έγινε γνωστό «περιέργως» υπήρχε μία και μοναδική εταιρία που κατέθεσε προσφορά και αυτή ήταν η Τεχνική Οικοδομική και Εμπορική Ναυτιλιακή και Τουριστική Α.Ε., P&C DEVELOPMENT S.A.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 17.235.000 ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» της ΕΕ με το ποσό των 16.800.000 ευρώ, ενώ από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνεται το ποσό των 400.000 και από τον δήμο Ρόδου ποσό μόλις 35.000 ευρώ.
Η κατασκευή του έργου βασίζεται στους ακόλουθους κύριους άξονες:
- Αντιμετώπιση του κτηρίου ως μνημείου και αποκατάστασή του κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Προβλέπεται επίσης αναίρεση των κατά καιρούς άστοχων επεμβάσεων (που έγιναν κυρίως στη διάρκεια της επταετούς χούντας αλλά και μετά από αυτή).
- Λειτουργική μετατροπή σε κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων. Πλήρης αξιοποίηση χώρων αποκλειστικά για παρουσίαση θεαμάτων και δρώμενων με θέμα τον πολιτισμό και την παράδοση. Δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού βεληνεκούς, και δυνατότητα πειραματικών εφαρμογών (σ.σ. Το σχέδιο αυτό προκαλεί αντιδράσεις σε τοπικούς, πολιτιστικούς φορείς και σε μέρος της ροδίτικης κοινωνίας που ασχολείται εδώ και χρόνια με το θέμα του Ε.Θ.Ρ. αφού ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος το μεγαλύτερο μέρος από τις -υπό εκσυγχρονισμό- κτιριακές εγκαταστάσεις να χρησιμοποιηθεί για αλλότριες προς το θέατρο επιχειρηματικές δραστηριότητες).
- Αξιοποίηση του αρχικού σχεδιασμού και του αυθεντικού υλικού με γνώμονα την αειφόρο λειτουργία του ΕΘΡ, τη χρήση συμβατών σύγχρονων συστημάτων, ΑΠΕ και εφαρμογή συστημάτων φυσικού φωτισμού και δροσισμού στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων λειτουργικότητας. Ορθολογική λειτουργία με το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου, αλλά και ανάδειξη του κτηρίου όχι μόνο ως «δοχείου πολιτισμού», αλλά και ως αντικειμένου με δική του πολιτιστική υπεραξία.