Αντιδράσεις κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης προκαλεί στη Γερμανία η απόφαση του «Πράσινου» Αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να καταργηθούν οι καυστήρες θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο για όσα κτίρια κτίζονται από το 2024 ώστε να ευνοηθούν οι λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ προωθεί τη σταδιακή κατάργηση τέτοιων καυστήρων και από τα παλιότερα κτίρια ως το 2045.
Ειδικότερα, το σχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Κατασκευών και Οικοδομών προβλέπει πως τα κτίρια που θα κατασκευαστούν από την 1.1.2024 θα πρέπει να θερμαίνονται με σύστημα που δεν θα χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ενώ η πλήρης απαγόρευση της λειτουργίας τέτοιων συστημάτων προβλέπεται για το 2045.
Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε πως η κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία θα μειωθεί κατά 24% έως το 2030 και κατά 45% έως το 2045, εκτιμώντας πως μολονότι πρόκειται για «φιλόδοξο σχέδιο», οι αριθμοί «είναι εφικτοί».
Ωστόσο, το σχέδιό του προκάλεσε δριμεία κριτική έως και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους Φιλελεύθερους (FDP) να επιδιώκουν ακόμη και την ακύρωσή του καθώς ανησυχούν για τις αντιδράσεις των πολιτών που θα κληθούν να αναλάβουν το κόστος της νέας επιβάρυνσης που θα προκαλέσει το σχέδιο της «πράσινης θέρμανσης» για εκατομμύρια νοικοκυριά.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου υποσχέθηκε ότι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα θα στηριχτούν από προγράμματα χρηματοδότησης «ύψους εκατομμυρίων».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως το υπουργικό συμβούλιο επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης επικρίνοντας παράλληλα τις προηγούμενες κυβερνήσεις επειδή «οι δικές τους καθυστερήσεις προκαλούν τώρα πίεση χρόνου».
Ερωτήσεις δέχθηκε ο Χάμπεκ και για το εάν η κυβέρνηση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς δέχεται σφοδρή πίεση από τις ΗΠΑ για περιορισμό των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα, καθώς πρόσφατα το Βερολίνο αναθεώρησε τη συμμετοχή των κινεζικών εταιριών Huawei και ΖΤΕ στο δίκτυό της 5G, επικαλούμενο την ανάγκη για «προστασία των κρίσιμων υποδομών».
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ το διέψευσε υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία έχει τους δικούς της λόγους να θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο.