ΑΘΗΝΑ
13:53
|
01.07.2024
Υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ από το 1864 γνώρισε η Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρώπη βιώνει και δεύτερο θερμό χειμώνα, καθώς η αλλαγή του κλίματος συνεχίζει να εντείνεται με τη μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο να βρίσκεται στους 1,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C3S).

Η Ευρώπη γνώρισε έντονη χειμερινή ζέστη στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου, όταν οι θερμοκρασίες υψηλών ρεκόρ έπληξαν τις χώρες όπως τη Γαλλία και την Ουγγαρία, αναγκάζοντας τα χιονοδρομικά κέντρα να κλείσουν λόγω έλλειψης χιονιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι στις 2 Ιανουαρίου το ρεκόρ θερμοκρασίας έσπασε σε ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της ελβετικής πόλης Άλντορφ, φθάνοντας στους 19,2 βαθμούς Κελσίου, το υψηλότερο ρεκόρ θερμοκρασίας από 1864.

Το C3s ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές στην Ανατολική Ευρώπη και στα βόρεια των σκανδιναβικών χωρών. Ενώ οι συνολικές θερμοκρασίες στην Ευρώπη ήταν πάνω από το όριο, ορισμένες περιοχές ήταν κάτω από το μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων τμήματος της Ρωσίας και της Γροιλανδίας.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι χειμώνες της Ευρώπης γίνονται πιο ζεστοί ως αποτέλεσμα της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών λόγω της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Βέβαια, ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας προσέφερε κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις κυβερνήσεις που αγωνίζονται με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες περιόρισαν τη ζήτηση αερίου για θέρμανση σε πολλές χώρες.

Αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο για την άγρια φύση και τη γεωργία. Οι χειμερινές αυξήσεις της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη ανάπτυξη των φυτών καθιστώντας τα ευάλωτα να καταστραφούν από μεταγενέστερα κρύα.

Η Τίλι Κόλινς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα σήμαινε ότι τα φυτά και τα ζώα αγωνίζενται για να μετακομίσουν σε νέες τοποθεσίες ώστε να διατηρήσουν την ιδανική τους θερμοκρασία.

“Για είδη με μικρούς ή περιορισμένους πληθυσμούς, αυτό μπορεί εύκολα να τα οδηγήσει σε μια διαδρομή προς εξαφάνιση”, δήλωσε η Κόλινς.

Το ινστιτούτο Copernicus επεσήμανε και άλλα προβλήματα που συνδέονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του πάγου της Ανταρκτικής, ο οποίος τον περασμένο μήνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο για τα τελευταία 45 χρόνια που έχουν καταγράψει οι δορυφόροι.

“Αυτές οι συνθήκες χαμηλού θαλάσσιου πάγου μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της Ανταρκτικής και τελικά για την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας”, δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της C3S, Σαμάνθα Μπέρτζις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι περίεργες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ και τα γνωστά κέντρα

Στο νοσοκομείο με έμφραγμα ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Συναγερμός και 112 για πυρκαγιά στη Χίο-Φωτιά στην Αντιμάχεια της Κω

Στη Μόσχα ο Κάνιε Γουέστ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα