ΑΘΗΝΑ
05:53
|
16.04.2024
Ο CEO της ΔΕΗ και πρώην CEO της ENEL Ρουμανίας, Γιώργος Στάσσης υπεραμύνεται της εξαγοράς της ζημιογόνου εταιρείας. Να παγώσει η εξαγορά καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία έναντι 1,26 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ μιλά για εξαγορά-ορόσημο στην στρατηγική ανάπτυξής της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις δραστηριότητες διανομής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μετά από μία δεκαετία κατά την οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αποεπενδύσουν από σημαντικά και κερδοφόρα assets τους προκειμένου να επιβιώσουν στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ΔΕΗ είναι πρώτη επιχείρηση που ανοίγει ξανά το δρόμο για τη δυναμική είσοδο στη ΝΑ Ευρώπη. Επιπλέον δίνει ένα γεωπολιτικό προβάδισμα στην Ελλάδα καθώς θα διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ενεργειακών πόρων και δικτύων μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι της ΔΕΗ. 

Σκάνδαλο εις βάρος των φορολογούμενων και των καταναλωτών;

Ωστόσο, τα κίνητρα και η σκοπιμότητα της εξαγοράς επερωτώνται.

Αρχικά, η εξαγορά γίνεται ενώ η ιταλική μητρική Enel η ιταλική μητρική Enel βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης από πολλές χώρες, καθώς η τρέχουσα κατάσταση και η ενεργειακή κρίση έχουν καταστήσει επενδύσεις της ζημιογόνες και έχουν προκαλέσει αύξηση των χρεών της.

Επιπλέον, εγείρονται ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, υπήρξε μέχρι το 2019 επικεφαλής της Enel Romania.

Στα ερωτηματικά σχετικά με την πιθανότητα του η ΔΕΗ να έχει αναλάβει, για κάποιο λόγο, «να σώσει» την Enel από ένα ζημιογόνο χαρτοφυλάκιο της προστίθεται και το ότι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία προβλέπει «πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή, σε περίπτωση που η δραστηριότητα της Εμπορίας της Enel Ρουμανίας αποκτήσει στα επόμενα 2 έτη επιπρόσθετη αξία».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι για την εξαγορά η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει δάνειο διάρκειας 5 ετών και ύψους 800 εκ. ευρώ από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες.

Υπεραμύνεται της απόφασης ο Στάσσης – καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη», έσπευσε να δηλώσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η., Γεώργιος Στάσσης.

Να παγώσει η εξαγορά καλούν οι τομεάρχες ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα σε ανακοίνωσή τους:

«Η διοίκηση της πρώην κατά πλειοψηφία δημόσιας ΔΕΗ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα στο κοινωνικό και πολιτικό σοκ που δημιούργησε η τραγωδία στα Τέμπη, ολοκληρώνει χωρίς διαφάνεια μία αμφίβολης σκοπιμότητας, αλλά ιδιαίτερα υψηλού κόστους, εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, επιλέγοντας μάλιστα να μην ενημερώσει τη Βουλή!

Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, ενόψει εκλογών και χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της στη Ρουμανία έναντι τιμήματος 1,26 δισ. ευρώ! Διαβάζουμε δε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και μηχανισμό αναπροσαρμογών(!!!) του τιμήματος, πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή, με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας(!!!).

Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ.Στάσσης, πριν τοποθετηθεί επικεφαλής της ΔΕΗ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την περίοδο 2016-2019 κατείχε τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, την οποία και τώρα αποφασίζει να εξαγοράσει, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και εγείρει ζήτημα δεοντολογίας.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα,  ο Όμιλος Enel Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ από τη λιανική. Ο Όμιλος αναγκάστηκε επιπλέον να ζητήσει δάνειο ύψους  375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία τον Αύγουστο του 2022.

Η ταχεία και χωρίς διαφάνεια εξαγορά υψηλού και αμφιβόλου κόστους και ενδεχόμενου ρίσκου για τη ΔΕΗ, δημιουργεί ερωτήματα αν η διοίκηση της ΔΕΗ λειτουργεί προς όφελος του Ομίλου Enel ή της ΔΕΗ. Τον προβληματισμό μας και την ανησυχία μας για πιθανή ζημία της ΔΕΗ από αυτή την εξαγορά εντείνει περαιτέρω και η άρνηση της κυβέρνησης να συζητηθούν όλα αυτά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως είχαμε ζητήσει με σχετικό αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις 18.01.2023.

Σημειώνουμε ότι η αδιαφανής και αμφίβολης σκοπιμότητας εξαγορά θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ με χρέη, αφού το κεφάλαιο του 1,26 δισ. ευρώ θα προκύψει από σημαντικό τραπεζικό δανεισμό, πέρα από τα υπόλοιπα βάρη που θα προκύψουν στη συνέχεια από τις υποχρεώσεις της ENEL Ρουμανίας.

Απαιτούμε, για όλους τους παραπάνω λόγους, να παγώσει η διαδικασία εξαγοράς και να κληθούν άμεσα η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ώστε να ενημερώσουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη σκοπιμότητα και τις λεπτομέρειες της εν λόγω εξαγοράς».

Νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε:

«Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί για την τραγωδία των Τεμπών, κάποιοι όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά σπεύδουν άρον άρον να κλείσουν δουλειές δισεκατομμυρίων, λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία που θα τους στείλει σπίτι τους.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνει:

Ο εκλεκτός του κου Μητσοτάκη στη ΔΕΗ, ο κος Στάσης, που μετέτρεψε τη πάλαι ποτέ Δημόσια επιχείρηση σε λαγό στη κούρσα της κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων, ενέκρινε σήμερα την εξαγορά έναντι 1,26 δις ευρώ της ENEL Ρουμανίας.

Της εταιρείας δηλαδή στην οποία ο ίδιος ήταν CEO πριν αναλάβει τη ΔΕΗ. Και αυτό, παρακάμπτοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για άμεση ενημέρωση στη Βουλή, πριν οποιαδήποτε συμφωνία.

Δεν γνωρίζουμε εάν μετά τη βίλα – ανάκτορο στη Τζια, σχεδιάζει να αγοράσει και ολόκληρο το νησί, αλλά να είναι σίγουρος τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μητσοτάκης, ότι θα ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ από το πλιάτσικο.

Αυτά προς το παρόν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα