ΑΘΗΝΑ
04:40
|
20.04.2024
Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η Μόσχα και το Ριάντ συμφώνησαν να συντονίσουν περαιτέρω ενέργειες εντός του ΟΠΕΚ+.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, σύμφωνα με το TASS.

Ο Αλ Σαούντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Λαβρόφ για πέμπτη φορά από τότε που έγινε υπουργός Εξωτερικών, είπε σήμερα ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει να επιδιώκει τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Πάντα επιδιώκουμε να παρέχουμε υποστήριξη για την επίλυση αυτής της κρίσης και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα μέρη για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης και έχουμε ήδη προωθήσει ορισμένες πρωτοβουλίες στο παρελθόν, μεταξύ άλλων την ανταλλαγή κρατουμένων…θα συνεχίσουμε να συζητάμε περαιτέρω ευκαιρίες για τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των μερών», σημείωσε ο Αλ Σαούντ.

Σε απάντηση, ο Λαβρόφ είπε ότι αξίζει να αναγνωριστεί ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στην πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.


Επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά:

Κατά τη διάρκεια της κοινής δήλωσης Τύπου, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι μόνο ένα τμήμα της συμφωνίας σιτηρών έχει υλοποιηθεί, τονίζοντας ότι αυτό είναι προβληματικό σε σχέση με την επέκτασή της.

«Αν μιλάμε για τη συμφωνία, τότε είναι μια συμφωνία-πακέτο. Μπορείς να ανανεώσεις μόνο ό,τι ήδη λειτουργεί. Και αν το πακέτο εφαρμόζεται κατά το ήμισυ, τότε το θέμα της παράτασης γίνεται αρκετά περίπλοκο», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια δεν συνδέεται με την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.


ΟΠΕΚ+

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η Μόσχα και το Ριάντ συμφώνησαν να συντονίσουν περαιτέρω ενέργειες εντός του ΟΠΕΚ+.

«Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία ετοιμότητά μας για περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Όλες οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να διασφαλίσουν σωστή ισορροπία και σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», είπε ο Λαβρόφ.

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξήγησε επίσης ότι είναι το Κίεβο που μπλόκαρε μια συμφωνία, που θα μπορούσε να είχε συναφθεί για τη δημιουργία μιας προστατευτικής ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP).

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνέδεσε το ζήτημα της επέκτασης της συμφωνίας για τα σιτηρά με την «αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Κανείς, εκτός από την ίδια την Ουκρανία, δεν έχει μιλήσει ποτέ για αποστρατικοποίηση… Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ [Ραφαέλ Γκρόσι] προωθεί μια συμφωνία εδώ και αρκετούς μήνες για την ανακήρυξη του ZNPP ως ζώνη πυρηνικής ασφάλειας… Συνεργαστήκαμε ενεργά με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ», είπε ο Λαβρόφ.

Ο ΥΠΕΞ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η συμφωνία είχε σχεδόν επιτευχθεί, ήμασταν έτοιμοι να την υποστηρίξουμε, αλλά εμποδίστηκε από το Κίεβο, το οποίο ακριβώς θέτει προϋποθέσεις για αιχμαλώτους πολέμου και την αποστρατικοποίηση του ZNPP» και σημείωσε την απογοήτευση του για την αποτυχία του Γκουτέρες στη διατήρηση μιας ουδέτερης στάσης.

Υεμένη:

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Υεμένη, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ είπε ότι το Βασίλειο επιδιώκει να ξεκινήσει έναν διάλογο εντός της Υεμένης για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Προσπαθούμε να επιτύχουμε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε μια πολιτική διαδικασία», είπε στους δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα