«Κορυφαία εθνική προτεραιότητα» χαρακτήρισε σήμερα το κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωσταντίνο Κόμπο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Δένδιας διαβεβαίωσε πως η Αθήνα συνεχίζει την «αμέριστη στήριξη» για την επίτευξη «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» του Κυπριακού στη βάση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «ώστε να επιτευχθεί δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Όπως ανακοινώθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν οι προσπάθειες να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεθνώς, με κινητοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, καθώς και στους «στρατηγικούς και περιφερειακούς εταίρους».
Ο Δένδιας επέμεινε πως η χώρα μας θα παραμείνει «αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την αποφυγή νέων τετελεσμένων», τονίζοντας πως «ως προς το καθεστώς των Βαρωσίων οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεκάθαρες». Επανέλαβε δε πως «βασική παράμετρος» για αμοιβαία αποδεκτή εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό αποτελεί η τουρκική στάση.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «βιώνει μια ανθρωπιστική τραγωδία» και σημείωσε πως η Ελλάδα, έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία, με ειλικρινή διάθεση, ενώ συνεχίζει να αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διάσκεψης «Our Ocean 2024» επισημαίνοντας πως η συζήτηση για το θέμα θα επαναληφθεί τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Πρόσθεσε δε πως «η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε περιοχή με καταλυτικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε». Υποστήριξε πως η Ελλάδα και η Κύπρος «μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».
Ακόμη ανέφερε πως συζήτησαν για τα τριμερή και πολυμερή σχήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα – Κύπρος- Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και ο μηχανισμός 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ) και την άριστη συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Τέλος, συζητήθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία «απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και αμφισβητεί συνολικά το πολυμερές διεθνές σύστημα κανόνων».
Τι είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών
«Η Ελλάδα διαχρονικά υπήρξε το στήριγμα μας» στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, επεσήμανε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και επεσήμανε πως «κοινό όραμα» και των δύο χωρών είναι η επανένωση της Κύπρου.
Ο Κόμπος αναφερόμενος στο Κυπριακό, ανέφερε πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών στην Κύπρο ή άλλες παρεμφερείς και ευφάνταστες προσεγγίσεις της ίδιας λογικής». «Στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ στη βάση της διζονικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και στηριζόμενο στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», σημείωσε.
Σημείωσε πως «η παρανομία στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζεται» και πως η τουρκική κυβέρνηση «κινείται σε ένα άλλο επίπεδο δημιουργώντας νέα τετελεσμένα». Ωστόσο πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει «σε εγρήγορση» και πως οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, πλην της παράδοσης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας».
Τόνισε δε, πως «ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο έχει αναπτυχθεί ένα αυτόματος και πολυεπίπεδος μηχανισμός συντονισμού και διαβούλευσης, σε διμερές σε περιφερειακό, σε διεθνές επίπεδο».
Υποστήριξε επίσης πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρωτοστατούν στην ανάπτυξη πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς «λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιοχής και της ΕΕ».