Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, με στόχο να «ανανεώσουν» την «θεμελιώδη» συμμαχία μεταξύ των χωρών τους, έπειτα από χρόνια διαφωνιών. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας στοχεύουν να εξαλείψουν τις διαφορές σχετικά με τη μετανάστευση και να εμβαθύνουν τους στρατιωτικούς δεσμούς των δύο χωρών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία μετά από χρόνια διαμάχης για το Brexit.
Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, ενώ επιδεινώθηκαν περαιτέρω στη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας. Από το Brexit και την πανδημία, περνώντας από μια έντονη αντιπαράθεση για τις συμμαχίες στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, διάφορες κρίσεις είχαν διακόψει την παράδοση των ετήσιων συνόδων κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, με την πιο πρόσφατη να χρονολογείται το 2018.
Ο Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας τον Οκτώβριο, ελπίζει να επωφεληθεί από την ανανεωμένη καλή θέληση που έχει επιδείξει ο Εμανουέλ Μακρόν ώστε να μπει ένα τέλος στη διαμάχη πολλών ετών για ζητήματα που κυμαίνονται από τη μετανάστευση μέχρι την αλιεία.
Η συνάντηση στο Παρίσι θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής των δύο κύριων στρατιωτικών εθνών της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια.
Οι δεσμοί των δύο χωρών υπέστησαν ρωγμές από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, αλλά ενισχύθηκαν από την υποστήριξη των χωρών στην Ουκρανία.
«Η συνεργασία που μοιράζονται το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι βαθιά», ανέφερε ο Σουνάκ στο Twitter. «Από την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μέχρι την ώθηση της ανάπτυξης στις οικονομίες μας μέχρι την υπεράσπιση της κοινής μας ασφάλειας, όταν εργαζόμαστε μαζί ωφελούμαστε όλοι. Σε αυτό το πνεύμα ανυπομονώ να συναντήσω τον @EmmanuelMacron σήμερα».
Ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου είπε ότι προτεραιότητα της συνόδου κορυφής ήταν να επανασυνδεθούν οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση έρχεται επίσης καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ έχουν αρχίσει να βελτιώνονται υπό το πρίσμα του πλαισίου Windsor – μια νέα συμφωνία με το μπλοκ που στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων με τις εμπορικές ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.
Το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν διαπραγματευθεί «την ενίσχυση» της συνεργασίας τους και των μέσων ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από τη Γαλλία, με τη συμφωνία του Σάντχερστ, που υπεγράφη το 2018, και με μια νέα συμφωνία, που σύναψαν οι δύο χώρες τον Νοέμβριο.
Μάλιστα, η συμφωνία που υπογράφηκε το Νοέμβριο είναι ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες παρεμπόδισης των μεταναστών να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια στη Μάγχη.
Το θέμα της μετανάστευσης βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της Βρετανίας. Ο Σούνακ θέλει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσουν οι διελεύσεις και αυτό σκοπεύει να συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του.
Η εφημερίδα Times ανέφερε ότι η Βρετανία θα παρέχει χρηματοδότηση στη Γαλλία για επενδύσεις στην αστυνομία, την ασφάλεια και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι πληρωμές αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια λίρες σε τρία χρόνια, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα συζητούσε να δώσει περισσότερα χρήματα στη Γαλλία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ή ποσά.
Οι δύο χώρες έχουν επικριθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις για τον χειρισμό του θέματος.
«Ο αδυσώπητος εκφοβισμός, η βία και η εξευτελιστική μεταχείριση που διαπράττονται στο όνομα της «επιβολής των συνόρων» και από τις δύο χώρες έχει αποδειχθεί εντελώς αναποτελεσματική στο να εμποδίζει τους ανθρώπους να φτάσουν στη βόρεια Γαλλία ή να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη για να βρουν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες την Πέμπτη.
Εκτός από το ζήτημα της μετανάστευσης, σύμφωνα με το Λονδίνο οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν «μια ενισχυμένη συνεργασία για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και για την εκπαίδευση» Ουκρανών στρατιωτών, ώστε «χιλιάδες επιπλέον» στρατιώτες να είναι έτοιμοι για μάχη.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται εξάλλου να συμφωνήσουν σε μια «στρατηγική συνεργασία» για την πυρηνική ενέργεια και τις επενδύσεις, όπως και για την απομάκρυνση από τον άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.