Η συνεργασία Ρωσίας-Ιράν στο φόντο και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν σε βάρος τους ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, είναι πολυεπίπεδη. Ωστόσο, εδώ και ένα χρόνο που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία η ρωσο-ιρανική συνεργασία εντείνεται ιδιαίτερα στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας μεταξύ άλλων και μέσω μίας ευφάνταστης αλλά όχι ανέλπιστης οδού: της κατάσχεσης, αποσυναρμολόγησης, και ανάλυσης αμερικανικών, ΝΑΤΟϊκών και ευρωπαϊκών όπλων που στέλνονται στα πεδία συγκρούσεων της Ουκρανίας όπου με την μέθοδο της αντίστροφης ανάλυσης και τεχνολογίας τα νέα όπλα να προδίδουν τα μυστικά τους και να αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες τεχνογνωσίας στους Ρώσους και Ιρανούς.
Το σημερινό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το θέμα, επισημαίνοντας πως δυτικά όπλα που κατάσχονται από το ρωσικό στρατό στα πεδία συγκρούσεων της Ουκρανίας στέλνονται στο Ιράν για ανάλυση και…αποκάλυψη μυστικών.
Πηγές εξοικειωμένες την υπόθεση μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο αναφέρουν πως έχουν ήδη υπόψη τους Αμερικανοί, ΝΑΤΟϊκοί και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι αντίστοιχες περιπτώσεις όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατάσχει μικρότερα οπλικά συστήματα όπως τα αντιαρματικά συστήματα Javelin και τα αντιαεροπορικά φορητά βλήματα Stinger που εγκαταλείπουν ενίοτε οι Ουκρανοί στρατιώτες στα πεδία των συγκρούσεων, τα στέλνουν στη συνέχεια στο Ιράν για αποσυναρμολόγηση, ανάλυση όπου ειδικές υπηρεσίες πολεμικής βιομηχανίας ανακαλύπτουν τα «μυστικά» τους και τα χρησιμοποιούν στη συνέχεια για την εξέλιξη δικών τους όπλων και οπλικών συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι πηγές του CNN, οι Ιρανοί έχουν κίνητρο να βοηθούν τους Ρώσους στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς εξασκούν την «τέχνη» της «αντίστροφης μηχανικής» ήδη από την δεκαετία του 1970 ειδικά πάνω σε αμερικανικά όπλα όπως π.χ. ο αντιαρματικός πύραυλος BGM-71 TOW πάνω στον οποίο βασίστηκε με ο ιρανικός αντιαρματικός πύραυλος, Toophan.
«Το Ιράν έχει επιδείξει την ικανότητα της αντίστροφης μηχανικής σε αμερικανικά όπλα και στο παρελθόν» επισημαίνει στο δίκτυο ο Τζόναθαν Λορντ από το πρόγραμμα «ασφάλειας» για τη Μέση Ανατολή του νεοφιλελεύθερου «Κέντρου για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα». «Αντέστρεψαν τη μηχανική του πυραύλου TOW και δημιούργησαν ένα σχεδόν τέλειο αντίγραφο που το ονόμασαν Toophan και το διέδωσαν στη συνέχεια στη Χεζμπολάχ και στους Χούθι.
Το Ιράν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και με έναν πύραυλο Stinger, που θα μπορούσε να απειλήσει και τα πολεμικά και τα πολιτικά αεροσκάφη σε όλη την περιοχή. Με την αντίστροφη μηχανική ένας πύραυλος Javelin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ για να απειλήσει τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava.
Στα χέρια αντιπροσώπων του Ιράν τέτοια όπλα θέτουν πραγματική απειλή για τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά ο Λορντ στο αμερικάνικο δίκτυο.
Το θέμα φαίνεται πως θίχτηκε αυτές τις μέρες στις συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους σε Ιορδανία, Ιράκ, Αίγυπτο και Ισραήλ θέτοντας στο επίκεντρο διαβουλεύσεων «τις απειλές που τίθενται από το Ιράν» στην περιοχή.