ΑΘΗΝΑ
21:21
|
26.04.2024
Καμπανάκι για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ χτύπησε η σημερινή κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθησυχαστική εμφανίστηκε απόψε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κατά τη συνάντησή της με στελέχη της Ομοσπονδιακή Τράπεζας (Fed), του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και του Γραφείου Ελέγχου Νομίσματος (OCC) για να συζητήσει τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank.

Η συγκεκριμένη τράπεζα έκλεισε νωρίτερα σήμερα με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ να αναλαμβάνει διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Όλες οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC και σε αυτές οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση ως τη Δευτέρα το πρωί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Γέλεν εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, εκτιμώντας πως θα αποφασίσουν τα κατάλληλα μέτρα. Εξήρε δε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος λέγοντας ως παραμένει ισχυρό και πως οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Banking regulators shutter SVB, move quickly to avert crisis

Εγγυήσεις για καταθέσεις ως 250.000 δολάρια

Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς που ισχύει για καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ.  δολάρια και οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της μητρικής της εταιρείας, SVB Financial Group, καταβαραθρώθηκε κατά 60% την Πέμπτη, ενώ έχανε άλλο 60% της εναπομείνασας αξίας της στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής, πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της. Ενδεχόμενο «λουκέτο» στην συγκεκριμένη τράπεζα θα είχε επιπτώσεις στις καταθέσεις, στις πιστωτικές διευκολύνσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης.

Ας σημειωθεί τέλος πως η Silicon Valley Bank ήταν από τους πιο ισχυρούς δανειστές νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα