ΑΘΗΝΑ
11:24
|
21.05.2024
Το An-225 κατασκευάστηκε την δεκαετία του '80 για να μεταφέρει το διαστημικό λεωφορείο Buran από από τα περίχωρα της Μόσχας στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατηγόρησε τρεις υπαλλήλους ενός αεροδρομίου κοντά στο Κίεβο ότι παρεμπόδισαν την οχύρωση της εγκατάστασης έναντι πιθανής επίθεσης, με αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο, του Σοβιετικής κατασκευής Antonov 225 Mriya.

Ο ιπτάμενος γίγαντας, που ήταν ικανός να μεταφέρει περίπου 250 τόνους φορτίου, βρισκόταν στο αεροδρόμιο κοντά στο Γκοστομέλ στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της SBU, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, ο Σεργκέι Μπίτσκοφ, τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Antonov, και αρκετοί από τους υφισταμένους του συνωμότησαν για να εμποδίσουν την ουκρανική Εθνοφρουρά να προετοιμάσει την άμυνα της τοποθεσίας έναντι πιθανής ρωσικής επίθεσης. Το αεροδρόμιο Γκοστομέλ ήταν ένας από τους βασικούς στόχους των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία κατά τις πρώτες ημέρες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Η εγκατάσταση καταλήφθηκε σε μια αστραπιαία επίθεση από ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα, ενώ, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ήταν μια ουκρανική προσπάθεια ανάκτησης του αεροδρομίου που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του An-225.

Το αεροπλάνο φέρεται να δέχθηκε πυρά ουκρανικού πυροβολικού κατά τη διάρκεια της μάχης. Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Κίεβο τον Μάρτιο του 2022 σε αυτό που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιέγραψε ως χειρονομία καλής θέλησης μετά την πρόοδο που σημειώθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο επικεφαλής της SBU, Βαλέρι Μάλιουκ ισχυρίστηκε ότι οι ύποπτοι «de facto βοήθησαν τον εχθρό να καταστρέψει ένα από τα σύμβολα της Ουκρανίας» και δεσμεύτηκε ότι η υπηρεσία του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους καταστήσει υπεύθυνους. Η υπηρεσία ασφαλείας ανέφερε σήμερα ότι συνέλαβε δύο υπόπτους, προσθέτοντας ότι ο τρίτος, ο επικεφαλής της ασφάλειας του αεροδρομίου, παραμένει καταζητούμενος. Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1980, το An-225 θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της σοβιετικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Σχεδιάστηκε για να μεταφέρει το διαστημικό λεωφορείο Buran από από τα περίχωρα της Μόσχας στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η χώρα τους θα παράγει ένα νέο αεροσκάφος του ίδιου σχεδιασμού. «Όπως η Ουκρανία, το Mriya δεν μπορεί να καταστραφεί», δήλωσε ο Μάλιουκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Στο εδώλιο για το ακροδεξιό σχέδιο πραξικοπήματος

Γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε νομό της Ελλάδας

ΚΚΕ: Πρόκληση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για το μετρό Θεσσαλονίκης

Κασσελάκης για Γεωργιάδη: Ευχαριστώ που με χαρακτήρισε «μάπα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα