Στην ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων μέσω της συμπερίληψής τους στον ορισμό της ενδοσχολικής βίας αποσκοπεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του μπούλινγκ στα σχολεία, που ψηφίστηκε προχθές από την Ολομέλεια της Βουλής.
Κάτω από την ομπρέλα του μεγαλόσχημου τίτλου του: «Ζούμε Αρμονικά Μαζί-Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία», η Κεραμέως παρουσίασε τις πέντε δεσμίδες δράσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «αποτελεί μία ακόμη βολή στη μάχη κατά της σιωπής. Στόχος μας», μας είπε από το βήμα της Βουλής, «είναι να δώσουμε φωνή στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία, να ενδυναμώσουμε τη σχολική κοινότητα, τοποθετώντας νέα όπλα στη φαρέτρα μας κατά των φαινομένων αυτών, να ενισχύσουμε τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το θύμα και το θύτη, αφορά την οικογένεια, αφορά την κοινωνία. Μας αφορά όλους».
Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όπως καταγγέλλει η ΔΟΕ, και επιπλέον κρύβει μέσα στις ρυθμίσεις του και το εξής εξαιρετικό: Μια πρόβλεψη (Β’ μέρος, άρθρο 4) που εντάσσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις στη σχολική βία.
«Ποια είναι η λογική να συμπεριλαμβάνετε στον ορισμό της σχολικής βίας τις μαθητικές κινητοποιήσεις; Αυτό το μήνυμα μας στέλνετε εδώ; Τέτοια συνεννόηση θέλετε;» αναρωτήθηκε σε υψηλούς τόνους ο Νίκος Φίλης.
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη που συμπεριλαμβάνει την «παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων» στο ορισμό της ενδοσχολικής βίας. Την έντονη αντίθεσή του με τη διάταξη αυτή εξέφρασε και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Φίλης επέκρινε το υπουργείο Παιδείας γιατί επιχειρεί να αντιμετωπίσει το σύνθετο ζήτημα της ενδοσχολικής βίας αποκλειστικά και μόνο με καταστολή. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει βάση στην πρόληψη, τη στιγμή μάλιστα που η έξαρση της βίας συνδέεται άμεσα με την πολύπλευρη κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών και τις ανισότητες που έχει δημιουργήσει.
«Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο πρόληψης διότι δεν θέλει να αντιμετωπίσει συνολικά και ολιστικά το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μπέτυ Σκούφα «Ο κύκλος της καταστροφικής αυτής τετραετίας σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης κλείνει με ένα νομοσχέδιο μερικό, επιδερμικό, που αδυνατεί να περιγράψει το πρόβλημα για το οποίο κατατίθεται, πόσο μάλλον να δώσει ουσιαστικές και ολιστικές λύσεις για την αντιμετώπισή του» υπογράμμισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μερόπη Τζούφη.
Η Νίκη Κεραμέως δεν φάνηκε διατεθειμένη να απαντήσει ουσιαστικά στην κριτική της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως το ζήτημα του μπούλινγκ στα σχολεία δεν έχει κομματικό «χρώμα». Αντιθέτως, η υπουργός Παιδείας επιχείρησε να στήσει καβγά με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, κατηγορώντας λίγο-πολύ τους βουλευτές του ότι πληρώνονται από τους πολίτες χωρίς να εκτελούν τα καθήκοντά τους.