ΑΘΗΝΑ
18:58
|
24.04.2024
Η Στέλλα Μόρις ήταν στη Θεσσαλονίκη και στο «Τριανόν» για το ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει τον αγώνα για την αποφυλάκιση του έγκλειστου συζύγου της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα βρέθηκε το τελευταίο διήμερο η σύζυγος και δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ιθάκη» που αποτυπώνει τον αγώνα του Αυστραλού συνιδρυτή των WikiLeaks και της οικογένειάς του να δικαιωθεί και να αφεθεί ελεύθερος.

Στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, συνάντηση με τη σύζυγο του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπελμπάρς του Λονδίνου αναμένοντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ και τον κίνδυνο της κάθειρξής του σε 175 έτη, είχε ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Στέλλα Μόρις και ο Τζούλιαν Ασάνζ, που έχουν δύο παιδιά, παντρεύτηκαν πριν ένα χρόνο, στις φυλακές του Λονδίνου, όπου ο δημοσιογράφος κρατείται από το 2019.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε την Τετάρτη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και χθες Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Τριανόν στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της προβολής στο Τριανόν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μαζί με την σύντροφο του Τζούλιαν Ασάνζ συνομίλησαν με τον κόσμο για τον αγώνα που δίνει ο δημοσιογράφος, ιδρυτής των WikiLeaks και μέλος του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, ο οποίος «αυτή τη στιγμή είναι σε ένα κλουβί για να μην είμαστε εμείς σε ένα κλουβί», όπως σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης, υπενθυμίζοντας τη φράση του Ασάνζ ότι «όταν στερείς από έναν άνθρωπο την πρόσβαση στην πληροφορία, είναι σα να τον βάζεις σε ένα κλουβί».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στους χιλιάδες νέους ανθρώπους που βγαίνουν αυτές τις μέρες στους δρόμους της χώρας και διαδηλώνουν απαιτώντας άπλετο φως για τα Τέμπη, τονίζοντας πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος μαχητής για την αλήθεια, την διαφάνεια και τη μη συγκάλυψη, από τον συνοδοιπόρο του ΜέΡΑ25, Τζούλιαν Ασάνζ, που εξωθείται καθημερινά στο θάνατο από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Από την πλευρά της, η Στέλλα Μόρις ανέφερε πως αυτοί που κυβερνούν χρησιμοποιούν τους νόμους για να ελέγχουν την κοινωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δε σκοπεύουν να τους σεβαστούν κι οι ίδιοι. «Το λάθος που έκανε ο Τζούλιαν, ήταν να πιστέψει πως οι κανόνες και οι νόμοι ισχύουν για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η σύντροφος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Όσοι πραγματικά μάχονται τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αλλά και όσοι παλεύουν για την ελευθερία του Τύπου και την δημοσιογραφία που υπηρετεί την κοινωνία, δεν μπορούν παρά να βρίσκονται στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ και να απαιτούν τη μη έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες -όπου είναι βέβαιο πως θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα και στη φυσική εξόντωση, πέραν της ψυχικής- και την άμεση απελευθέρωση του, καθώς το μόνο «έγκλημα» που «διέπραξε» ήταν να αποκαλύψει τα εγκλήματα των υποκριτών της «σωστής πλευράς της ιστορίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

«Έτοιμο» να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κατηγορεί Νετανιάχου και στρατό έδωσε η Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα