ΑΘΗΝΑ
09:48
|
24.04.2024
Το Πεντάγωνο διαθέτει 750.000 δολάρια για αμφιλεγόμενα πειράματα σε κουνάβια, προσπαθώντας να εξηγήσει το «Σύνδρομο της Αβάνας» και τους πονοκεφάλους Αμερικανών διπλωματών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί πειράματα σε ζώα για να προσδιορίσει εάν τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων θα μπορούσαν να αποτελούν την πηγή της μυστηριώδους ασθένειας που αναφέρεται ως «Σύνδρομο της Αβάνας», η οποία έχει πλήξει εκατοντάδες μέλη του κυβερνητικού προσωπικού των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα και τρία άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα, ανέφερε χθες το Politico.

Ο στρατός χορήγησε τον Σεπτέμβριο στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Μίσιγκαν μια επιχορήγηση 750.000 δολαρίων για τη μελέτη των επιπτώσεων των κυμάτων ραδιοσυχνοτήτων σε κουνάβια, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο USASpending.gov σχετικά με την επιχορήγηση.

Ο στόχος της έρευνας είναι να προσδιοριστεί εάν η έκθεση σε τέτοια κύματα προκαλεί στα κουνάβια, των οποίων ο εγκέφαλος θεωρείται παρεμφερής προς τον ανθρώπινο, παρόμοια συμπτώματα με εκείνα που βιώνει το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ στην Αβάνα, την Κούβα και την Κίνα, αναφέρουν τα έγγραφα.

Τα συμπτώματα έχουν περιγραφεί ως έντονοι πονοκέφαλοι, προσωρινή απώλεια ακοής, ίλιγγος και άλλα προβλήματα που μοιάζουν με τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

Το Πεντάγωνο έχει επίσης δοκιμάσει πρόσφατα πηγές παλμικών ραδιοσυχνοτήτων σε πρωτεύοντα θηλαστικά για να προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν οι επιπτώσεις τους μπορούν να συνδεθούν με αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «ανώμαλα περιστατικά υγείας», σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών και έναν σημερινό αξιωματούχο των ΗΠΑ που έχουν γνώση του θέματος, ανέφερε το Politico.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Υποπλοίαρχος Τιμ Γκόρμαν, επιβεβαίωσε ότι η επιχορήγηση στο Wayne State University «θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει ένα νέο εργαστηριακό ζωικό μοντέλο για να μιμηθεί τον ήπιο εγκεφαλικό τραυματισμό».

«Οι συμπεριφορικές, απεικονιστικές και ιστολογικές μελέτες θα προσδιορίσουν εάν το μοντέλο είναι συγκρίσιμο με τις ανωμαλίες που παρατηρούνται σε ανθρώπους μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό», είπε ο Γκόρμαν, προσθέτοντας ότι: «Το μοντέλο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή πιθανών θεραπειών για την ανακούφιση των ελλειμμάτων που σχετίζονται με τραυματική εγκεφαλική βλάβη».

Ο Γκόρμαν αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το Υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε πρόσφατα αυτά τα πειράματα σε πρωτεύοντα.

Η ετήσια αξιολόγηση απειλών του Γραφείου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η κοινότητα των πληροφοριών συνεχίζει επίσης να διερευνά ενεργά το θέμα, εστιάζοντας ιδιαίτερα «σε ένα υποσύνολο υποθέσεων προτεραιότητας για τις οποίες δεν έχει αποκλείσει καμία αιτία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εμπλοκής ενός ή περισσότερων ξένων παραγόντων».

Αντιδράσεις από την PETA:

Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων PETA επέκρινε το Πεντάγωνο για τα πειράματα.

«Είμαστε ενοχλημένοι από ένα αναφερόμενο στρατιωτικό σχέδιο [που εκθέτει] πιθήκους σε παλμική ακτινοβολία μικροκυμάτων σε μια άστοχη προσπάθεια να προσδιοριστούν τα συμπτώματα του ανθρώπινου εγκεφάλου που σχετίζονται με το σύνδρομο της Αβάνας», είπε. «Αυτό έχει απομυθοποιηθεί όπως και οι δικαιολογίες για το τρέχον πείραμα του Στρατού που βομβαρδίζει 48 κουνάβια με ραδιοκύματα με χρηματοδότηση 750.000 δολαρίων από τους φορολογούμενους».

«Επιστημονικά δεδομένα» και το «Σήμα της Μόσχας»

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας διεξάγει αυτήν την έρευνα δείχνει ότι οι αξιωματούχοι έχουν ήδη «εξαιρετικά συμπαγή επιστημονικά δεδομένα», συμπεριλαμβανομένης της υπολογιστικής μοντελοποίησης, που υποστηρίζει τη θεωρία ότι η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες μπορεί να βρίσκεται πίσω από το σύνδρομο της Αβάνας, είπε στο POLITICO ο πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Δεν λαμβάνετε έγκριση για δοκιμές σε ζώα εκτός εάν υπάρχει η επιστήμη, έχετε ήδη αποδείξει ότι η επιστήμη είναι σωστή και υπάρχει, και τώρα εξετάζετε τις βιολογικές επιπτώσεις που δεν μπορούν να μοντελοποιηθούν και χρειάζεστε ένα δείγμα για να προσδιορίσετε τι συμβαίνει βιολογικά», είπε ο πρώην αξιωματούχος.

Το Υπουργείο Άμυνας έχει και άλλες συμβάσεις στα σκαριά για τη διεξαγωγή πρόσθετων δοκιμών σε ζώα, είπε ο πρώην αξιωματούχος, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

«Αυτό το είδος δοκιμών θα είναι απαραίτητο για να ανακαλύψουμε τελικά τι συνέβη με τα θύματα του Συνδρόμου της Αβάνας, καθώς θα μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό που έγινε στον εγκέφαλό μας με αυτό που θα δούμε στα ζώα που υπόκεινται σε κύματα ραδιοσυχνοτήτων», είπε ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, ένας πρώην αξιωματικός της CIA που υπέστη εξουθενωτικά συμπτώματα από μια φερόμενη επίθεση κατευθυνόμενης ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στη Μόσχα το 2017.

Μια περαιτέρω περιγραφή της μελέτης από τη δημόσια βάση δεδομένων του Κέντρου Τεχνικών Πληροφοριών Άμυνας αναφέρεται συγκεκριμένα στο Σύνδρομο της Αβάνας.

«Κρατικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών που εργάζονται στις πρεσβείες μας στην Αβάνα, την Κούβα και την Κίνα έχουν διαγνωστεί με επίκτητο νευροαισθητηριακό σύνδρομο, που συνήθως αναφέρεται ως σύνδρομο της Αβάνας», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο σημειώνει ότι τα θύματα έχουν «συμπτώματα και κλινικά ευρήματα που μοιάζουν με αυτά κάποιου που έχει υποστεί διάσειση στο κεφάλι».

Υπάρχει «ισχυρή λογική» στο ότι το σύνδρομο της Αβάνας προκλήθηκε από «κρυφή έκθεση σε κύματα ραδιοσυχνοτήτων (RF)», σημειώνει το έγγραφο, το οποίο αναφέρει και ότι οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει ραδιοκύματα για να κρυφακούουν λαθραία το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ από τον Ψυχρό Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου αυτή η πρακτική ήταν γνωστή ως το «Σήμα της Μόσχας».

Ειρωνεία από τη Μόσχα

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε επίσης τα δημοσιεύματα:

«Επικαλούμενα μια κυβερνητική βάση δεδομένων, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο χρηματοδότησε πειράματα σε κουνάβια προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση του συνδρόμου της Αβάνας (ναυτία και ημικρανίες που βιώνουν Αμερικανοί διπλωμάτες).

Να θυμίσω ότι, σύμφωνα με μια υπόθεση Αμερικανών ερευνητών, το σύνδρομο δημιουργήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και, σύμφωνα με μια άλλη, προκλήθηκε από τους γρύλους.

Προσπαθώντας να αποφανθεί μεταξύ της Ρωσίας και των γρύλων, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χορήγησε στο Πανεπιστήμιο Wayne State University μια επιχορήγηση 750.000 δολαρίων, η οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, θα πρέπει να συμβάλλει στο να διερευνηθεί σε βάθος η μυστηριώδης ασθένεια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τιμ Γκόρμαν, επιβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί, αλλά δεν διευκρίνισε γιατί ο μέσος εγκέφαλος ενός Αμερικανού διπλωμάτη πρέπει να εξισώνεται με εγκέφαλο κουναβιού και όχι πρωτεύοντος.

Δεν είναι αστείο. Στην πραγματικότητα δεν κατάφερε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα