ΑΘΗΝΑ
05:12
|
02.05.2024
Ο Λι Τσιανγκ, ο πρώην ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Σαγκάης, θα ηγηθεί τώρα της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο άνδρας που προτάθηκε ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Κίνας από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εξελέγη επίσημα από το κοινοβούλιο, μεταδίδει το BBC.

Ο Λι Τσιανγκ, ο πρώην ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Σαγκάης, θα ηγηθεί τώρα της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας τον συνταξιούχο Λι Κετσιάνγκ.

Ο 63χρονος έλαβε σχεδόν κάθε ψήφο από περισσότερους από 2.900 αντιπροσώπους στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο.

Στενός σύμμαχος του κ. Σι, θεωρείται πραγματιστής και θα αναλάβει να αναζωογονήσει την κινεζική οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθούν νέοι υπουργοί.

Κανένας δημοσιογράφος δεν επιτρεπόταν στην αίθουσα, ενώ οι κάλπες γίνονταν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Κίνας. Ακούστηκαν χειροκροτήματα καθώς ο κ. Σι ψήφισε.

Ο κ. Λι – ο οποίος είναι τώρα ο δεύτερος υψηλότερος αξιωματούχος στο πολιτικό σύστημα της Κίνας – έλαβε συνολικά 2.936 ψήφους, με μόλις τρεις αντιπροσώπους να ψήφισαν κατά του διορισμού του και οκτώ απείχαν.

Στη συνέχεια ορκίστηκε, δίνοντας όρκο να είναι πιστός στο σύνταγμα της Κίνας και να «δουλέψει σκληρά για να οικοδομήσει μια ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτισμένη, αρμονική και μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα».

Ο κ. Λι ήταν ο αρχηγός του προσωπικού του Προέδρου Σι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο κ. Σι ήταν επικεφαλής του κόμματος της επαρχίας Zhejiang. Ο Λι έγινε γραμματέας του κόμματος της Σαγκάης το 2017.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέβλεπε το αυστηρό lockdown της Σαγκάης, το οποίο οδήγησε ορισμένους κατοίκους να αγωνίζονται για πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Ο διορισμός του έρχεται αφότου ο Σι εξασφάλισε μια ιστορική τρίτη θητεία ως πρόεδρος την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος έχει εδραιώσει την κυριαρχία του καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά από τη σκληρή πολιτική του για το μηδενική ανοχή στον Covid που έχει τροφοδοτήσει τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης πτώση του ποσοστού γεννήσεων που απειλεί τη μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι λεγόμενες Δύο Συνεδριάσεις του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC) αυτή την εβδομάδα παρακολουθούνται στενά καθώς παρέχουν μια ματιά στην κατεύθυνση της Κίνας τα επόμενα χρόνια.

Από τον Μάο Τσε Τουνγκ, οι ηγέτες στην Κίνα είχαν περιοριστεί σε δύο θητείες. Όταν ο κ. Σι άλλαξε αυτόν τον περιορισμό το 2018, τον μεταμόρφωσε σε μια φιγούρα με απήχηση που είχε να παρατηρηθεί από τον Πρόεδρο Μάο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα