Περισσότεροι από 1.300 μετανάστες διασώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις στα ανοιχτά του νότιου άκρου της Ιταλίας, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή το Σάββατο, δύο εβδομάδες αφότου τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος τους προσέκρουσε σε βράχους κοντά στην ακτή.
Σύμφωνα με το Reuters, ο αυξανόμενος αριθμός αφίξεων μεταναστών έχει συσσωρεύσει πιέσεις στη συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Οκτώβριο, υποσχόμενη να μειώσει τη ροή μόνο για να δει μια απότομη αύξηση τέτοιων αποβιβάσεων φέτος τόσο από τη Βόρεια Αφρική όσο και από την Τουρκία.
Η ακτοφυλακή είπε ότι ένα από τα σκάφη της είχε αποβιβάσει 500 μετανάστες από ένα σκάφος πάνω από 160 χιλιόμετρα στη θάλασσα και στη συνέχεια τους μετέφερε στην πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια.
Άλλοι 379 μετανάστες απομακρύνθηκαν από ξεχωριστό σκάφος στην ίδια περιοχή και θα μεταφερθούν στην ξηρά σύντομα.
«Οι διασώσεις (ήταν) περίπλοκες λόγω της υπερφόρτωσης των σκαφών με μετανάστες και των δυσμενών συνθηκών στη θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή.
Ένα άλλο κατάμεστο αλιευτικό σκάφος που μετέφερε 487 μετανάστες συνόδευσε στο λιμάνι του Κροτόνε της Καλαβρίας, δεμένο σε ένα ρυμουλκό για να του δοθεί σταθερότητα.
Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άλλα 200 άτομα συνελήφθησαν στα ανοιχτά της Σικελίας και θα μεταφερθούν στην Κατάνια αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ η αεροπορία μετέφερε μετανάστες από ένα κατάμεστο κέντρο υποδοχής στο νησί Λαμπεντούζα.
Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 αυτήν την εβδομάδα, σε σύγκριση με 6.000 τους πρώτους 2-1/2 μήνες του 2022. Εκατοντάδες έχουν επίσης πεθάνει προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη.
ΕΡΕΥΝΑ
Το σώμα μιας νεαρής κοπέλας ανασύρθηκε το Σάββατο κοντά στο σημείο όπου ένα σκάφος μεταναστών διαλύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από εκείνη την καταστροφή σε 74. Εβδομήντα εννέα άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο, αλλά περίπου 30 εξακολουθούν να αγνοούνται, και θεωρούνται νεκροί.
Συνολικά, τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 300 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος.
Οι εισαγγελείς ερευνούν εάν οι ιταλικές αρχές έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να αποτρέψουν την καταστροφή. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέρριψε τον υπαινιγμό και προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη εξ ολοκλήρου στους εμπόρους ανθρώπων.
Το υπουργικό συμβούλιο της εισήγαγε την Πέμπτη αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους λαθρέμπορους και υποσχέθηκε να ανοίξει περισσότερα κανάλια για νόμιμη μετανάστευση. Στα τέλη του περασμένου έτους, κατέστρεψε τα φιλανθρωπικά σκάφη διάσωσης, κατηγορώντας τα ότι λειτουργούσαν ως υπηρεσία ταξί για μετανάστες.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αρνήθηκαν ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε. Το μέτρο οδήγησε σε απότομη μείωση του αριθμού των πλοίων διάσωσης που περιπολούν στη Μεσόγειο, χωρίς προφανώς να αποθαρρύνει τους μετανάστες απ’ το να ταξιδέψουν μέσω θαλάσσης.
Ο Ενρίκο Μπόργκι, γερουσιαστής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα έκανε θάλασσα με την κρίση.
«Πιστεύει ότι μπορεί να λύσει ένα τόσο βαθύ πρόβλημα μέσω της τοποθέτησης των μέσων ενημέρωσης, του ποινικού κώδικα και των ψεύτικων προσπαθειών να φανεί σκληρή», έγραψε στο Twitter. «Το αποτέλεσμα: οι αφίξεις τριπλασιάστηκαν με την κυβέρνηση Μελόνι».
Η ίδια η Μελόνι εξέδωσε δήλωση το Σάββατο, λέγοντας ότι η μόνη λύση είναι μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ και ενίσχυση της συνεργασίας με απελάσεις.