ΑΘΗΝΑ
05:11
|
05.05.2024
Σε ηλικία 88 ετών, «έφυγε» ο νομπελίστας Ιάπωνας συγγραφέας γνωστός για τις τοποθετήσεις του κατά των πυρηνικών όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο προοδευτικός και αντικομφορμιστής συγγραφέας, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Κενζαμπούρο Όε απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος Kodansha.

«Απεβίωσε από γηρατειά τις πρώτες ώρες της 3ης Μαρτίου», ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος, θρηνόντας μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης Ιαπωνικής λογοτεχνίας, τον δεύτερο μόλις Ιάπωνα μετά τον Γιασουνάρι Καβαμπάτα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1994.

Γνωστός για τις φιλειρηνικές απόψεις του και τις τοποθετήσεις του κατά των πυρηνικών όπλων, ο Όε έβλεπε τον εαυτό του ως μέρος μιας γενιάς συγγραφέων «βαθιά πληγωμένων» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «αλλά γεμάτων ελπίδα για μια αναγέννηση».

Το συγγραφικό του έργο, επηρεασμένο από τη γαλλική και αμερικανική λογοτεχνική κουλτούρα, διαπνέονταν από κοινωνικά, πολιτικά και φιλοσοφικά προβλήματα, ενώ στη μυθοπλασία του ήταν παρόντα θέματα από την αναπηρία, λόγω και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο ίδιος ο γιός του, μέχρι και την αποσύνδεση των παραδόσεων της υπαίθρου και της ζωής στις μεγάλες πόλεις.

«Με την ποιητική του δύναμη δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο, όπου η ζωή και ο μύθος συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν μια ανησυχητική εικόνα της ανθρώπινης δυσπραγίας σήμερα», ανέφερε η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ όταν του απένειμε το βραβείο λογοτεχνίας το 1994.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

«Ο τρελός του χωριού»: Η σκοτεινή όψη της ελληνικής υπαίθρου μέσα σε μια φωτογραφία

Όχι άλλη τοξικότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα