ΑΘΗΝΑ
22:49
|
26.04.2024
Η ατζέντα θεμάτων τριβής είναι πλατιά σε μία συνάντηση που γίνεται περίπου 10 μέρες πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυσκολοχώνευτο αναμένεται το δείπνο εργασίας που έχει προγραμματίσει για απόψε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στο Παρίσι.

Το «μενού», εκτός από εκλεκτά εδέσματα και κρασιά, θα συμπεριλαμβάνει εξελίξεις που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, το προσφυγικό, το ζήτημα του σεβασμού του «κράτους Δικαίου» στην Ουγγαρία, το θέμα της προσχώρησης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεδομένου ότι η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ακόμα επικυρώσει τη σχετική συμφωνία.

Το αποψινό δείπνο κρίθηκε «απαραίτητο» από τον Πρόεδρο Μακρόν ενόψει συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Μαρτίου.

Από την μεριά του, ο Βίκτορ Όρμπαν θα προσπαθήσει να πείσει τον Γάλλο ηγέτη να αλλάξει γνώμη ώστε να «ξεπαγώσουν» ευρω-ενωσιακά κεφάλαια ύψους 12 δις. ευρώ που δεν μπορεί να εκταμιεύσει η ουγγρική κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο επειδή δεν πληρούνται όροι όπως η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Ουγγαρία.

Όπως είναι γνωστό, το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκαναν χρήση του Άρθρου 7 της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κρίνοντας πως υπάρχει σαφής κίνδυνος παραβίασης των αξιών που διατυπώνονται στο Άρθρο 2 της ίδιας συμφωνίας.

Πάντως μόλις πριν έναν μήνα ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην ομιλία του για την κατάσταση στην χώρα του είχε ξεκαθαρίσει πως θα διατηρήσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, κατηγορώντας Δυτικούς ηγέτες πως επιχειρούν να φουντώσουν «τις φλόγες του πολέμου». Είχε δε εκτιμήσει πως ποτέ εδώ και δεκαετίες η ανθρωπότητα δεν βρισκόταν τόσο κοντά «στο ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου πολέμου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα