ΑΘΗΝΑ
03:52
|
09.05.2024
Και δεύτερη τράπεζα πέρασε στα χέρια των εποπτικών αρχών γεννώντας ανησυχίες για μια τραπεζική κρίση που θα ξυπνούσε μνήμες του 2008.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να σταματήσει μια πιθανή τραπεζική κρίση, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που γεννά φόβους για μια νέα μεγάλη τραπεζική κρίση που θα ξυπνούσε μνήμες του 2008.

Την ίδια ώρα και δεύτερη τράπεζα, αυτή τη φορά η Signature Bank με έδρα την Ν. Υόρκη, πέρασε χθες Κυριακή στα χέρια των εποπτικών αρχών, με το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι καταθέτες και των δύο τραπεζών θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο.

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα λογοδοτήσουν, δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται».

Νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί σε όλους τους πελάτες της Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα, καθησυχάζοντας πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Παρακολουθεί την κατάσταση το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, ανέφερε ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Η αντίδραση των χρηματαγορών

Οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν σήμερα τις συνεδριάσεις τους, με συγκρατημένη πτώση, βασιζόμενες – προς το παρόν τουλάχιστον – στις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι οι οικονομικοί κραδασμοί θα μετριαστούν.

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,6% στις πρωινές συναλλαγές, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 0,3% και ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,4%, ενώ οι δείκτες σα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης σημείωσαν μικρή άνοδο. στις 2.385,25 μονάδες.

Οι μετοχές είχαν πέσει την περασμένη Παρασκευή στη Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,4% στην χειρότερη εβδομάδα του μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

ΔΝΤ: Μια σειρά χώρες επαναξιολογούν την εξάρτησή τους από το δολάριο

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Amazon: Επένδυση 9 δισ. στη Σιγκαπούρη για επέκταση των υπηρεσιών cloud

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα