ΑΘΗΝΑ
05:26
|
02.05.2024
Τις ανησυχίες, που προέκυψαν από την κατάρρευση των SVB και Signature Bank, έσπευσε σήμερα να μετριάσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δηλώσεις προέβη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά την κατάρρευση της Sillicon Valley Bank και της συνακόλουθης πτώσης των χρηματιστηρίων διεθνώς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Χάρη στη γρήγορη δράση της κυβέρνησής μου τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», είπε ο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του ήρθαν μία ημέρα αφότου οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα για να εγγυηθούν όλους τους καταθέτες με χρήματα στη Silicon Valley Bank μετά την κατάρρευσή της, αντί για τις τυπικές ασφαλισμένες καταθέσεις των 250.000 δολαρίων.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν πως τυχόν ζημίες στα κυβερνητικά ταμεία θα καλυφθούν από τις τράπεζες και ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα υποστούν ζημιές.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο της SVB την Παρασκευή και την Κυριακή δήλωσαν ότι ανέλαβαν τον έλεγχο και της Signature Bank, μιας από τις κύριες τράπεζες για εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Οι αξιωματούχοι προχώρησαν στο να χαρακτηρίσουν την SVB και την Signature Bank ως συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που παρέχει στις ρυθμιστικές αρχές τη δυνατότητα να εγγυώνται και τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι καταθέσεις σε SVB και Signature είναι ασφαλείς και οι πελάτες τους θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους ήδη από σήμερα. Είπε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενισχύσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος, «για να καταστήσουν λιγότερο πιθανό το να συμβεί ξανά αυτό το είδος τραπεζικής χρεοκοπίας».

«Πρέπει να λάβουμε τον πλήρη απολογισμό του τι συνέβη και γιατί», είπε ο Μπάιντεν, ώστε «οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν». «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατευθούν και πως η διοίκηση θα αντικατασταθεί. Είπε ότι «πήραν ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν αποδίδει, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός».

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή ότι τα μέτρα δεν συνιστούν διάσωση επειδή οι μετοχές και οι κάτοχοι ομολόγων της SVB και της Signature δεν θα προστατευθούν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διστάζουν να χαρακτηρίσουν την παρέμβαση ως πρόγραμμα διάσωσης, θέλοντας να αποφύγουν τις συγκρίσεις με τις διασώσεις μεγάλων τραπεζών που συνδέονται με την οικονομική κρίση του 2008.

«Ένα μεγάλο τράβηγμα καταθέσεων θα ήταν τρομερό. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τη συνέχιση του status quo, σύμφωνα με το οποίο μια διάσωση για τους πλούσιους είναι μια λυπηρή αλλά σωστή πολιτική, ενώ η διάσωση για τους φτωχούς είναι επικίνδυνος σοσιαλισμός», έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι.


«Η οικοδόμηση μιας κουλτούρας κυβερνητικής παρέμβασης δε θα εμποδίσει τα [τραπεζικά] ιδρύματα να βασίζονται στο μέλλον στην κυβέρνηση για να ανακάμψουν μετά από [την ανάληψη] υπερβολικών ρίσκων», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τιμ Σκοτ, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει λογοδοσία τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις ρυθμιστικές αρχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα