ΑΘΗΝΑ
01:48
|
08.09.2024
Η διήμερη επίσκεψη του Λευκορώσου Προέδρου στην Τεχεράνη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή οδικού χάρτη συνεργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην επιβεβαίωση των στενών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα  προχώρησαν σήμερα στην Τεχεράνη οι Πρόεδροι Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στο Ιράν που ολοκληρώθηκε σήμερα με την υπογραφή ενός «οδικού χάρτη» περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

«Τριάντα χρόνια μετά την έναρξη σχέσεων οι δύο χώρες έχουν την επιθυμία για ενίσχυση της συνεργασίας» σχολίασε ο Ραϊσί εξαίροντας το «όραμα κοινής στρατηγικής» που συνιστά έναν «οδικό χάρτη» ανάπτυξης της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο με αφορμή τα 30 χρόνια από την σύναψη διμερών σχέσεων εξέφρασε «μεγάλο σεβασμό» στην ικανότητα του ιρανικού λαού να αντισταθεί στις «εξωτερικές πιέσεις και στις προσπάθειες να του επιβληθεί η βούληση άλλων» σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις ΗΠΑ που έχουν επιβάλλει σκληρές κυρώσεις και στη Λευκορωσία και στο Ιράν. Παρατήρησε δε πως παρά τις πιέσεις και τις κυρώσεις το Ιράν αναπτύσσει «σύγχρονες τεχνολογίες και πυρηνική ενέργεια» εκφράζοντας ζωηρό ενδιαφέρον για συνεργασία σε αυτούς τους τομείς.

Οι δύο ηγέτες, που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, απέφυγαν επιμελώς οιαδήποτε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος συναντήθηκε αργότερα σήμερα και με τον ανώτατο Σιίτη ιερωμένο στο Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Πάντως, το Ιράν που έχει διαψεύσει κατά το παρελθόν την παροχή στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία για αποκλειστική χρήση στην Ουκρανία επιβεβαίωσε την Κυριακή πως ολοκλήρωσε την υπογραφή συμφωνίας για την αγορά ρωσικών μαχητικών τύπου  Sukhoi-35.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα