Ο Ιταλός Λούκα Βισεντίνι, που εμπλέκεται στην έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απολύθηκε το Σάββατο από τη θέση του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), ανακοίνωσε η οργάνωση σε δελτίο Τύπου.
Το Γενικό Συμβούλιο της ITUC «αποφάσισε ότι ο Λούκα Βισεντίνι δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη του ως Γενικός Γραμματέας» και ένα «έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο» θα διοργανωθεί «το συντομότερο δυνατό με σκοπό την εκλογή νέου γενικού γραμματέα», αναφέρει η ανακοίνωση. «Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν βλάψει σημαντικά τη φήμη της ITUC (…) Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την ITUC από κάθε μορφή αθέμιτης επιρροής, ακόμη και από οποιαδήποτε υποψία επιρροής», σχολίασε ο Πρόεδρος της ITUC, Ακίκο Γκόνο.
Η βελγική εφημερίδα Le Soir, σε σημερινό της άρθρο, υπενθυμίζει ότι ο Λούκα Βισεντίνι, που είναι κατηγορούμενος για διαφθορά, παραδέχτηκε ότι έλαβε σχεδόν 50.000 ευρώ σε μετρητά από τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Η βελγική αστυνομία παρακολουθούσε το διαμέρισμα του Παντσέρι και είχε καταγράψει συνομιλίες με τον πρώην γενικό γραμματέα της ITUC. Ο Λούκα Βισεντίνι, 54 ετών, συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Qatargate, με την κατηγορία για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δύο ημέρες κράτησης.
Πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), ο Λούκα Βισεντίνι επεδίωκε πράγματι τη θέση του γενικού γραμματέα του παγκόσμιου οργανισμού, της ITUC, που αντιπροσωπεύει περίπου 200 εκατομμύρια εργαζομένους παγκοσμίως. Εξελέγη Γενικός Γραμματέας της ITUC στις 22 Νοεμβρίου 2022 σε ένα συνέδριο στη Μελβούρνη (Αυστραλία) και 20 ημέρες αργότερα συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία.
Ο εξωτερικός έλεγχος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, και εκείνος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της ITUC, που παραδόθηκε στις αρχές Μαρτίου, είναι καταδικαστικοί για τον Λούκα Βισεντίνι και υποδεικνύουν συστημικές αποτυχίες (ιδίως για τη διαχείριση της χρηματοδότησης σε μετρητά) από την πλευρά των δύο οργανισμών. Βρέθηκαν στοιχεία για ποσό 43.000 ευρώ, εκ των οποίων 10.000 ευρώ μεταφέρθηκαν στα ταμεία πριν από τη μεταφορά μετρητών που διαπίστωσε με παρακολούθηση η Κρατική Ασφάλεια. Τέλος επισημαίνεται ότι ο Βισεντίνι «χρησιμοποιούσε τακτικά τη θέση εξουσίας του για να πετύχει ιδιαίτερα υψηλές και ακριβές διανυκτερεύσεις, καθώς και επισκέψεις σε εξαιρετικά πολυτελή εστιατόρια».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)