ΑΘΗΝΑ
09:46
|
18.04.2024
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία τελωνείων, οι εξαγωγές το 2022 αυξήθηκαν κατά 19,9% σε σχέση με το 2021, ενώ οι εισαγωγές…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τελωνείων που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας σημείωσε ρεκόρ πέρυσι, λόγω της αυξημένης αξίας των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι συνολικές εξαγωγές το 2022 έφτασαν τα 591,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 19,9% σε σχέση με το 2021. Οι εισαγωγές, παράλληλα, μειώθηκαν κατά 11,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 259,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό οδήγησε το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας σε ρεκόρ 332,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντάς το κατά 67% από το πλεόνασμα 199,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2021.

Ο κύκλος εργασιών του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 8,1% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 850,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ενεργειακά προϊόντα αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Ρωσίας, αντιστοιχώντας σχεδόν στο 65% τους και ανερχόμενα σε 383,73 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 42,8% σε ετήσια βάση, παρά τις δυτικές κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια, καθώς η Μόσχα ανακατηύθυνε τις προς τους Ασιάτες εταίρους, κυρίως την Ινδία και την Κίνα.

Οι εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών υπολογίστηκαν σε 41,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου στο 7% της αξίας των συνολικών εξαγωγών. Οι πωλήσεις σιδηρούχων μετάλλων, λιπασμάτων, καθώς και πολύτιμων και ημιπολύτιμων μετάλλων και λίθων ανήλθαν σε 62,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο βιομηχανικός εξοπλισμός και οι μηχανές αποτέλεσαν το 2022 τις μεγαλύτερης αξίας εισαγωγές της Ρωσίας, ανερχόμενες σε 47,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ή στο 18% του συνόλου των εισαγωγών. Η Μόσχα εισήγαγε επίσης προϊόντα διατροφής και γεωργικές πρώτες ύλες αξίας 35,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (13% των συνολικών εισαγωγών) και ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμό αξίας 29,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5%).

Οι χώρες της Δύσης έχουν εγκρίνει δέκα πακέτα κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία από πέρυσι, βάζοντας σε μαύρη λίστα εκατοντάδες προϊόντα που δεν μπορούν πλέον να πωληθούν ή να αγοραστούν από τη Ρωσία, από ηλεκτρονικές συσκευές έως τρόφιμα. Οι περιορισμοί έχουν στοχεύσει και ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δυσκολεύοντας τη διεξαγωγή διεθνών συναλλαγών. Ωστόσο, η ανακατεύθυνση των εξαγωγών και η εξασφάλιση εναλλακτικών αγορών για προϊόντα που δεν μπορεί πλέον να αγοράσει από τη Δύση, από κοινού με τη νομισματική πολιτική, έχουν επιτρέψει στη χώρα να αντέξει την πίεση των κυρώσεων.

Η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας σταμάτησε να δημοσιεύει στατιστικές για το εμπόριο τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά τον αρχικό αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων. Ωστόσο, ο οργανισμός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει μερικώς τις στατιστικές του αναφορές, οι οποίες θα δημοσιεύονται τώρα κάθε μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα