ΑΘΗΝΑ
01:42
|
06.11.2024
Οι αντιθέσεις στο θέμα της Κίνας υπό την πίεση των ΗΠΑ αναδεικνύονται, ξανά, ανάμεσα στην πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαφαινόμενο ρήγμα στην ηγεσία της Ε.Ε. και διάσταση θέσεων ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, διαπιστώνει το Politico.eu με αφορμή την επίσκεψη της πρώτης στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή και την συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση αυτή είχε γίνει στο φόντο της αυξανόμενης έντασης του σινο-αμερικανικού ανταγωνισμού αλλά και της αποφυγής διατλαντικού εμπορικού πολέμου με αφορμή το νέο νόμο στις ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση του πληθωρισμού (IRA).

Πληροφορίες της αξιόπιστης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας για ευρωπαϊκά θέματα αναφέρουν πως ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σαρλ Μισέλ, προωθούν μία λιγότερο συγκρουσιακή τακτική απέναντι στην Κίνα σε αντίθεση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ολομέτωπη αντιπαράθεση και την «μανιχαϊστική» λογική του «όποιος δεν είναι μαζί τους, είναι εναντίον τους».

Δύσκολα θέματα στο τραπέζι Σαρλ Μισέλ- Σι Τζινπινγκ | Euronews

Το Politico  υπενθυμίζει δε με νόημα (απευθυνόμενο πιθανώς στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που την Παρασκευή ολοκλήρωσε τη συνάντησή της με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο με επαίνους και θετικά σχόλια για την καλή συνεργασία τους) πως στους 27 της Ε.Ε. υπάρχουν χώρες που έχουν φιλειρηνική «στάση περιστεριού» απέναντι στο Πεκίνο όπως «είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα». Στην κοινή ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνάντηση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν με τον Πρόεδρο Μπάιντεν οι λεπτές ισορροπίες δεν τηρούνται καθώς υπάρχουν σαφείς αιχμές για κοινές αξίες και συμφέροντα έναντι της Κίνας…

Επισημαίνει επίσης πως η Γερμανία είναι «μεγάλος επενδυτής στην Κίνα και δη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας» και επιθυμεί να αποφύγει εντάσεις και ρήξεις στους εμπορικούς δεσμούς. Αυτό σημαίνει, αναφέρει το Politico, ότι «υπάρχουν ανησυχίες σε αρκετές χώρες-μέλη πως η Πρόεδρος της Κομισιόν παίρνει στάση «γερακιού» ευθυγραμμιζόμενη με τις ΗΠΑ στο θέμα της Κίνας. «Είναι κρίσιμο το γεγονός πως η Κομισιόν είναι εκτελεστικό όργανο που παίζει ρόλο νευραλγικό στον καθορισμό της πρόσβασης της Κίνας στην Ευρώπη μέσω της εμπορικής πολιτικής» αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Επικαλούμενο «ανώτερο» αξιωματούχο της Ε.Ε., προβλέπει πως υπάρχει «τεράστιος κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας» στο φόντο «αυξημένων φόβων πως το Πεκίνο θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν» καταλήγοντας: «Ναι, είμαστε εταίρος των ΗΠΑ αλλά δεν είμαστε υποτελές κράτος. Πιστεύουμε πως δεν θα πρέπει να ξεκοπούμε τελείως από την Κίνα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα