ΑΘΗΝΑ
18:39
|
18.05.2024
Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί απόψε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου ΜQ-9 Reaper φέρεται πως προκάλεσαν σήμερα το πρωί πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27, τα οποία (σύμφωνα με την εκδοχή του Πενταγώνου) προηγουμένως το αναχαίτισαν αδειάζοντας πάνω του καύσιμα.

Διαφορετική εικόνα για το περιστατικό έδωσε αργότερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS καθώς ανέφερε πως καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού drone MQ-9 «προς την κατεύθυνση των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» με αποτέλεσμα να απογειωθούν αμέσως τα δύο ρωσικά μαχητικά «για να εντοπίσουν τον εισβολέα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα».

Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε απόψε από το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.

Απόψε ο Αμερικανός πτέραρχος Τζέιμς Μπ. Χέκερ, διοικητής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Περίπου στις 7.03 π.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-27 χτύπησε τον έλικα του αεροσκάφους  MQ-9 αναγκάζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις να καταρρίψουν το αεροσκάφος σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν την σύγκρουση, το ρωσικό Su-27 άδειασε καύσιμα πάνω στο MQ-9 πετώντας μπροστά του με ριψοκίνδυνο, περιβαλλοντικά μη ορθό και μη επαγγελματικό τρόπο. Το συμβάν δείχνει την έλλειψη ικανότητας  αλλά και την επισφαλή και μη επαγγελματική συμπεριφορά»

Άμεσα ενημερώθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Επιπλέον, ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), ενημέρωσε τα μέλη του ΝΑΤΟ για το γεγονός.

Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, αρκετές φορές πριν από την πρόσκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά από το αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μη ασφαλείς ελιγμούς.

Το καταριανό δίκτυο Al Jazeera  επικαλούμενο αξιωματούχο του Πενταγώνου μετέδωσε πως η σύγκρουση έγινε αφότου δύο ρωσικά μαχητικά «κλείδωσαν» το στόχαστρό τους πάνω στο αμερικανικό αεροσκάφος «με μη επαγγελματικό, επισφαλή τρόπο» αναγκάζοντάς τους χειριστές του στις ΗΠΑ να το ρίξουν πάνω από την Μαύρη Θάλασσα.

Sukhoi Su-27 - Wikipedia

Το δίκτυο CNN μετέδωσε πως ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα μπροστά και πέταξε καύσιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο drone, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Το συμβάν φέρεται πως σημειώθηκε πάνω από τα διεθνή ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρο.

Νωρίτερα, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today επέλεξε να αναπαράγει, σε πρώτη φάση, τις πληροφορίες δυτικών δικτύων και πρακτορείων.

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλείται απόψε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα