ΑΘΗΝΑ
19:28
|
07.11.2024
Το ουκρανικό κράτος έχει δώσει διορία μέχρι το τέλος του Μαρτίου, προκειμένου οι μοναχοί που διαμένουν στη Λαύρα να την εκκενώσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε παρέμβαση για τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Η δήλωσή του ήταν: «Αυτή την ώρα το μυαλό μου βρίσκεται στους Ορθόδοξους Μοναχούς της Λαύρας του Κιέβου. Ζητώ από τα αντιμαχόμενα μέρη να σεβαστούν τους θρησκευτικούς χώρους, διότι οι μοναχοί είναι αφιερωμένοι στην προσευχή και είναι το στήριγμα του λαού του Θεού». Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό κράτος έχει δώσει διορία μέχρι το τέλος του Μαρτίου, προκειμένου οι μοναχοί που διαμένουν στη Λαύρα να την εκκενώσουν. Πρόκειται, λοιπόν, για μια δυναμική παρέμβαση για τον σεβασμό ενός πολύ σημαντικού εκκλησιαστικού προσκυνήματος και των μοναχών που το διακονούν, με την οποία ο Πάπας εκφράζει τη φροντίδα του για θέματα ειρήνης μεταξύ των Ορθοδόξων.

Με την παρέμβαση αυτή του Πάπα απαντάται επίσης έκκληση του Πατριάρχη Κυρίλλου Μόσχας τόσο προς τον ίδιο τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο, όσο και προς άλλους διεθνείς θεσμούς, προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις των Μοναχών της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία του Μητροπολίτη Κιέβου Ονουφρίου που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει στείλει επιστολές σε προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, στον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών δρα. Τζέρι Πίλεϊ, στον Αρχιεπίσκοπο Κάντερμπερι Τζάστιον Ουέλμπι, στον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Θεόδωρο Β΄, καθώς επίσης και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για θέματα δικαιωμάτων Φίλκερ Τυρκ, τη Γενική Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Μαρία Σμιτ, τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Παϊσίνοβιτς-Μπούριτς, καθώς και τον Διευθυντή του Γραφείου του ΟΑΣΕ για ζητήματα θεσμών και δικαιωμάτων Ματέο Μακάτσι. H επιστολή του Πατριάρχη Κυρίλλου θέτει εντόνως το ζήτημα της πίεσης από το πολιτικό καθεστώς του Κιέβου, το οποίο απαιτεί η Λαύρα του Κιέβου να έχει εκκενωθεί από τους μοναχούς της μέχρι τις 29 Μαρτίου 2023.

Προηγουμένως είχε προηγηθεί μια σειρά εξευτελιστικών ερευνών και ανακρίσεων από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών. Στα δε ουκρανικά μίντια ακούγονται εκκλήσεις ακόμη και για βίαιη κατάληψη της Λαύρας του Κιέβου. Η επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου περιλαμβάνει τη θεώρηση ότι η Λαύρα είναι το κοινό λίκνο της παράδοσης του ρωσικού, λευκορωσικού και ουκρανικού λαού, καθώς σε αυτή γράφτηκε το πρώτο Χρονικό των Ρως. Τονίζει μάλιστα ότι οι μοναχοί εκδιώχθηκαν από τη Λαύρα μόνο κατά τη διάρκεια άθεου καθεστώτος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχαμε απλώς επιδρομές και επιθέσεις. Η Λαύρα που αριθμεί πάνω από 200 μοναχούς στεγάζει την έδρα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο), αλλά και τους φοιτητές Θεολογικής Ακαδημίας και Ιερατικής Σχολής.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος παρατήρησε την αντίφαση ότι, ενώ το ουκρανικό καθεστώς επικαλείται τις αρχές της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων λόγω της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, στην πράξη τα καταπατά, θέτοντας τελεσίγραφο εκτός νομιμότητας με την απειλή βίας (κρατικής και παρακρατικής). Καθώς στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανήκουν εκατομμύρια Ουκρανών πιστών τα θρησκευτικά δικαιώματά τους επίσης καταπατώνται, όπως τα σχετικά με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Μισαλλοδοξίας και των Διακρίσεων κ.ο.κ.

O μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος είχε επίσης κάνει έκκληση κατά τη λειτουργία που έλαβε χώρα την Κυριακή 12 Μαρτίου, αναφερόμενους στους άθλους των αγίων των Σπηλαίων της Λαύρας, όπως ο άγιος Θεοδόσιος και ο άγιος Αντώνιος, που τιμώνται στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο την ίδια ημέρα. Αφού αναφέρθηκε στην πνευματική άθληση των αγίων, ο μητροπολίτης Ονούφριος τόνισε ότι η Λαύρα «έχει κτιστεί από την Εκκλησία μας». Το 1988 η Εκκλησία που τώρα τελεί υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο ήταν αυτή που ανοικοδόμησε τη Λαύρα του Κιέβου, η οποία είχε ερειπώσει. Ο μητροπολίτης Ονούφριος ολοκλήρωσε το κήρυγμά του με μία έκκληση σε προσευχή, «ώστε να αλλάξει ο Κύριος τους λογισμούς όσων θέλουν να εκδιώξουν τους μοναχούς από την Ιερά Μονή».

Ο μητροπολίτης Ονούφριος πραγματοποίησε προσευχή την ίδια μέρα για να ειρηνεύσει η Ουκρανία και να προοδεύσει εν ειρήνη. Παρόμοιες εκκλήσεις για στήριξη του ηγουμένου και της αδελφότητας της Λαύρας έχει κάνει στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ρίβνε Ποιμήν, παρομοιάζοντας τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου με αυτές άθεων καθεστώτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Ποιμήν τόνισε ότι εκατομμύρια Ουκρανών θα μείνουν χωρίς πνευματική παραμυθία, ενώ τόνισε ότι οι μοναχοί αναστήλωσαν τη Λαύρα του Κιέβου λίθο λίθο. Την ίδια παρομοίωση με καθεστώτα του παρελθόντος έκανε και ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιος, ο οποίος τόνισε ότι η Λαύρα του Κιέβου είναι η αρχή του μοναστικού βίου των Ανατολικών Σλάβων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο (Γιαννουλάτο) δηλώνει ότι θα καταθέσει επισήμως την άποψή της για τα εκκλησιαστικά δρώμενα στην Πανορθόδοξο Σύνοδο ή Σύναξη, την οποία θεωρεί ως αρμόδιο όργανο για να επιλύει τα ζητήματα της ειρήνης και αρμονίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας σύμφωνα με την αρχή της συνοδικότητας. Και καλεί σε πανορθόδοξη αντιμετώπιση για να συζητηθεί η «πρωτοφανής συμφορά της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία», ακολουθώντας το μοντέλο της Συνόδου στην Κρήτη το 2016, η οποία συγκλήθηκε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Η εν λόγω δήλωση διαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία της Αλβανίας δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αντεγκλήσεις και μομφές μέσω διαδικτυακών τόπων, όπως δυστυχώς γίνεται, σχετικά με προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά επιφυλάσσεται να καταθέσει τη συμβολή της μόνο σε Πανορθόδοξη Σύνοδο. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: Η Εφεδρεία έχει σημαίνοντα ρόλο και θα μεταρρυθμιστεί

Νόμος για απελάσεις Αράβων του Ισραήλ στη Γάζα λόγω… τρομοκρατίας

Γιατί οι ΗΠΑ διέγραψαν 1,1 δισ. δολάρια χρεών της Σομαλίας

Πολλαπλασιασμός του ουκρανικού μοντέλου στην Ανατολική Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα