Αρκετοί ευρωβουλευτές, καθώς και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόσφατη μεταχείριση των δημοσιογράφων στην Ιταλία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιταλική αστυνομία στάλθηκε στην αίθουσα σύνταξης της μεγάλης εφημερίδας Domani για ένα άρθρο σχετικά με ένα μέλος της κυβέρνησης, το οποίο δημοσιογραφικές οργανώσεις κατήγγειλαν ως προσπάθεια εκφοβισμού των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης.
Η Τζόρτζια Μελόνι προκάλεσε επίσης αντιδράσεις όταν προσέφυγε στα δικαστήρια κατά δύο έγκριτων δημοσιογράφων για μια λέξη που δεν της άρεσε σε ένα άρθρο και δεν απέσυρε τις αγωγές αφότου έγινε πρωθυπουργός.
Τέτοιου είδους αγωγές δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ιταλία: Προηγούμενοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν επίσης κινηθεί νομικά εναντίον δημοσιογράφων.
Αλλά το περιστατικό με την εφημερίδα Domani ήταν ασυνήθιστο. Οι καραμπινιέροι της Ιταλίας στάλθηκαν στην αίθουσα σύνταξης ειδικά για να «κατασχέσουν» ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο για τον Κλαούντιο Ντουριγκόν, έναν υπουργό Επικρατείας που παραιτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι εν μέσω σκανδάλου, αλλά επανήλθε στην κυβέρνηση από την Μελόνι.
«Ο εκφοβισμός κατά των δημοσιογράφων και οι καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους δεν έχουν θέση στην ΕΕ», δήλωσε η Γιούροβα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρότεινα νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση αυτών των επιθέσεων κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», είπε, επισημαίνοντας την οδηγία που πρότεινε η Επιτροπή για τον περιορισμό των αγωγών που χρησιμοποιούνται από ισχυρούς ανθρώπους ή θεσμούς για τον εκφοβισμό επικριτών, γνωστές και ως SLAPP (στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής).
Ο Γιούροβα πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ να εισαγάγουν γρήγορα την οδηγία: «Χρειαζόμαστε αυτούς τους κανόνες επί τόπου για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις καταχρηστικές αγωγές εναντίον των μέσων ενημέρωσης».
Ο Γιούροβα είπε ότι η Επιτροπή έχει ήδη παροτρύνει την Ιταλία να προβεί σε αλλαγές: «Στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022, σημειώσαμε την αυξημένη επικράτηση των υποθέσεων SLAPP και συστήσαμε στην Ιταλία να εισαγάγει νομοθεσία και άλλες εγγυήσεις για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος για τη δυσφήμιση. Αναμένουμε ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει αυτή τη σύσταση και θα αναφερθούμε σχετικά στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2023».
Αρκετοί ευρωβουλευτές από αριστερά και κεντρώα κόμματα κατηγόρησαν επίσης την Τρίτη την Ιταλία ότι εγκαταλείπει τις αξίες της ΕΕ. Η Sophie in ‘t Veld, ολλανδή πολιτικός της ομάδας Renew Europe, επέκρινε άλλους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επειδή παρέμειναν σιωπηλοί για τις δράσεις της Τζόρτζια Μελόνι και «κάνουν τα στραβά μάτια όταν ένας από τους δικούς τους στοχοποιεί δημοσιογράφους».