ΑΘΗΝΑ
15:34
|
03.05.2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε το μεσημέρι σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διέψευσε όλους όσοι προέβλεπαν πιθανή επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων στη Φρανκφούρτη στο φόντο της πρόσφατης κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών Silvergate Bank, Silicon Valley Bank και Signature Bank την περασμένη βδομάδα αλλά και των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν το τελευταίο 48ωρο στον ελβετικό κολοσσό, Credit Suisse.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο της τράπεζας για καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 3% και το επιτόκιο για πράξεις αναχρηματοδότησης στο 3,5%.

Μάλιστα, η Λαγκάρντ προανήγγειλε και νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε έτοιμο να προσαρμόσει «όλα τα μέσα» στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

 Η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα