ΑΘΗΝΑ
00:51
|
29.09.2024
Καθώς πλησιάζει η άνοιξη, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια έλλειψη πυρομαχικών, αεράμυνας και έμπειρων στρατιωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του POLITICO, ο αμερικανικός στρατός στέλνει εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης και εκπαιδεύει ουκρανικές δυνάμεις με γρήγορο ρυθμό, ενόψει μιας μεγάλης επίθεσης κατά της Ρωσίας που αναμένεται στα τέλη της άνοιξης.

Όπως αναφέρει το μέσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, εξέπεμψε την αίσθηση μιας επείγουσας κατάστασης την Τετάρτη μετά από μια τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η Ουκρανία δεν έχει χρόνο για χάσιμο».

«Πρέπει να εκπληρώσουμε γρήγορα και πλήρως τις υποσχεθείσες δεσμεύσεις μας», είπε ο Όστιν. «Αυτό περιλαμβάνει την παράδοση των θωρακισμένων μας δυνατοτήτων στο πεδίο της μάχης και τη διασφάλιση ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν την εκπαίδευση, τα ανταλλακτικά και την υποστήριξη συντήρησης που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νέα συστήματα, το συντομότερο δυνατό».

Ανησυχίες για τα αποθέματα πυρομαχικών

Καθώς πλησιάζει η άνοιξη, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια έλλειψη πυρομαχικών, αεράμυνας και έμπειρων στρατιωτών, αναφέρει το POLITICO.

Η Μόσχα και το Κίεβο συνεχίζουν να διαθέτουν πολλούς στρατιώτες για την μάχη στο Μπαχμούτ (ή Αρτεμόβσκ για τους Ρώσους), το οποίο οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως δεν θεωρούν στρατηγικής σημασίας. Το Πεντάγωνο, ωστόσο, δηλώνει ότι ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούν με την στρατηγική του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, οι ΗΠΑ θέλουν οι Ουκρανοί στρατιώτες να έχουν τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να πολεμούν, αναφέρει το μέσο.

Η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους επί μήνες αποσκοπώντας και στο να εξαντλήσει τα αποθέματα αεράμυνας της Ουκρανίας. Παράλληλα, οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν περιγράψει έντονες ελλείψεις βασικών πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων όλμων και βλημάτων πυροβολικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο μιλά για πάνω από 100.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες, επικαλούμενο εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Σε ό,τι αφορά το Μπαχμούτ ή Αρτεμόβσκ, επισημαίνεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να επιμένει ότι η υπεράσπιση της πόλης είναι το κλειδί για τον έλεγχο άλλων ανατολικών πόλεων.

«Οι Ρώσοι θέλουν ξεκάθαρα να προχωρήσουν όλη την απόσταση μέχρι τα σύνορα του Ντονιέτσκ στα δυτικά και για να το κάνουν αυτό πρέπει να κατακτήσουν το Μπαχμούτ και το οδικό δίκτυο που περνάει πέρα από αυτό», δήλωσε η Ντάρα Μασικότ, του αμερικανικού Ινστιτούτου RAND.

Αντίθετα, αναφέρει το POLITICO, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το να προετοιμάσουν την Ουκρανία για μια μεγάλη εαρινή επίθεση για την ανακατάληψη εδάφους, η οποία αναμένουν να ξεκινήσει τον Μάιο.

Αγώνας δρόμου για τον εξοπλισμό

Εκατοντάδες δυτικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά οκτώ τεθωρακισμένων οχημάτων που μπορούν να στρώσουν γέφυρες για τη διάσχιση ποταμιών, κατευθύνονται προς την Ουκρανία για την επίθεση, αναφέρει το μέσο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και βλημάτων 155 χιλιοστών, τα οποία η Ουκρανία έχει δηλώσει πως αποτελούν την πιο επείγουσα ανάγκη της.

Τα πακέτα βοήθειας των ΗΠΑ «εδώ και τέσσερις ή πέντε μήνες έχουν προσανατολιστεί προς αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία για αυτήν την αντεπίθεση», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Υπάρχει μια σημαντική συνεχής προσπάθεια σε διάφορες χώρες για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, τα πυρομαχικά και την εκπαίδευση, προκειμένου να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί», δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι.

«Η αυξημένη ικανότητα της Ουκρανίας θα επιτρέψει στην ουκρανική ηγεσία να αναπτύξει και να εκτελέσει μια ποικιλία επιλογών στο μέλλον, για να επιτύχει τους στόχους της και να φέρει αυτόν τον πόλεμο σε επιτυχή ολοκλήρωση», πρόσθεσε ο Μίλι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να πιέζουν το Κίεβο να χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη σύνεση τα πυρομαχικά.

«Κάποιοι στο Πεντάγωνο πιστεύουν ότι καίνε πυρομαχικά πολύ γρήγορα», είπε ο απόστρατος υποστράτηγος Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Με συγχωρείτε, βρίσκονται σε έναν τεράστιο αγώνα για την επιβίωση της χώρας τους, ενάντια σε έναν εχθρό που έχει τεράστιο πλεονέκτημα στα πυρομαχικά πυροβολικού και δεν τα παρατάει».

Σενάρια για μια ουκρανική αντεπίθεση

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια στρατηγική, είπαν στο POLITICO Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά έχει ουσιαστικά δύο επιλογές: να πιέσει μέσω της Χερσώνας προς τα νότια και προς την Κριμαία ή να κινηθεί ανατολικά από τις βόρειες θέσεις του και μετά νότια. Η πρώτη επιλογή δεν είναι ρεαλιστική, είπαν οι αξιωματούχοι, καθώς η Ρωσία έχει δημιουργήσει ισχυρή οχύρωση στην ανατολική όχθη του Δνείπερου και η Ουκρανία δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για μια επιτυχημένη αμφίβια επιχείρηση εναντίον μιας τόσο οχυρωμένης γραμμής άμυνας. Το δεύτερο σενάριο είναι περισσότερο πιθανό, είπαν στο POLITICO οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το μέσο, ανώτεροι Αμερικανοί στρατηγοί φιλοξένησαν Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Βισμπάντεν της Γερμανίας αυτόν τον μήνα για μια σειρά ασκήσεων επί χάρτου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα απέκλεισε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η διάθεση αεροσκαφών δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν άλλους τρόπους για να ενισχύσουν την ουκρανική αεροπορία, όπως την τοποθέτηση προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς στα MiG-29 που έχει στην κατοχή του το Κίεβο.

Δύο Ουκρανοί πιλότοι ολοκλήρωσαν πρόσφατα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Αριζόνα των ΗΠΑ, προκειμένου η αμερικανική αεροπορία να εκτιμήσει τι είδους εκπαίδευση θα βοηθούσε περισσότερο τους Ουκρανούς πιλότους στο να εξοικειωθούν με προηγμένης τεχνολογίας ΝΑΤΟϊκά συστήματα, είπαν στο POLITICO οι αξιωματούχοι.

«Η Ρωσία παραμένει απομονωμένη, τα στρατιωτικά της αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα, οι στρατιώτες είναι αποθαρρυμένοι. Η επιστράτευση ανεκπαίδευτων καταδίκων χωρίς κίνητρα και η ηγεσία τους τους οδηγούν στην αποτυχία», είπε ο Μίλι.

Δημοσίως τουλάχιστον, ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι εξαρτάται από τον Ζελένσκι πότε και πού θα ξεκινήσει μια νέα επίθεση και αν θα επιμείνει στο Μπαχμούτ ή θα επανατοποθετήσει τις δυνάμεις του.

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι [είναι αυτός που] δίνει αυτόν τον αγώνα και [αυτός που] θα πάρει τις αποφάσει για το τι είναι σημαντικό και τι όχι», είπε ο Όστιν. «Δημιουργούμε μαχητική ισχύ, σε βαθμό που πιστεύουμε ότι θα τους δώσει ευκαιρίες να αλλάξουν τη δυναμική στο πεδίο της μάχης προς τα εμπρός κάποια στιγμή, όποια στιγμή κι αν είναι αυτή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα