Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν σήμερα παρέχοντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Crédit Suisse, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο της οποίας οι μετοχές κατακρημνίστηκαν χθες με εφιαλτικό τρόπο, φτάνοντας να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο -24,24%.
Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας της χώρας πάρθηκε χθες, μετά το μίνι κραχ που προκλήθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης αλλά και τον ΗΠΑ, προκειμένου να στηριχτεί ο τραπεζικός όμιλος που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50,6 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά, μετά την τραπεζική κρίση του 2008, που χορηγείται σε μία τράπεζα τέτοιας έκτασης ρευστότητα και όλα δείχνουν πλέον να διαψεύδουν με τον χειρότερο τρόπο της καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της Ε..Ε και της ΕΚΤ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature, στην Ευρώπη.
Οι ανησυχίες στην Ε.Ε. μεγαλώνουν καθώς η Credit Suisse, αν και δεν είναι τράπεζα του ευρωσυστήματος, είναι οριζόντια συνδεδεμένη με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και η ΕΚΤ ζήτησε ήδη από όλες τις τράπεζες που έχει υπό την εποπτεία της στοιχεία για τον βαθμό έκθεσής τους σε τίτλους και επενδυτικά προϊόντα της ελβετικής τράπεζας.
Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.
Πανικός στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νωρίτερα χθες, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia προσπάθησε να δώσει διαβεβαιώσεις για την σταθερότητα της τράπεζας, την ίδια ώρα όμως που οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της, όπως η Saudi International Bank, απέκλειαν το ενδεχόμενο να αυξήσο9υν το μερίδιό τους και να διευκολύνουν την ρευστότητα της τράπεζας.
Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έχασε χθες σχεδόν 25%, που μεταφράζεται σε απώλεια χρηματιστηριακής αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ, και γύρω από αυτή την εξέλιξη εκτυλίχθηκε πραγματικός «πόλεμος» σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με πτώση 4,5% έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, 3,2% έπεσε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, 2,5% έχασε της Φρανκφούρτης, 2,81% του Παρισιού, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX600 έκανε βουτιά σχεδόν 3%. Με οριακή άνοδο στους βασικούς δείκτες έκλεισε η Wall Street, ωστόσο ο τραπεζικός δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχασε πάνω από 3,5%.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων, ενώ η προοπτική γενίκευσης της τραπεζικής κρίσης και μετάδοσής της στην Ευρώπη οδήγησε σε θεαματική μείωση το αμερικανικό αργό πετρέλαιο (-4,5%), το πετρέλαιο τύπου Brent (-4%), αλλά και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο TTF, η τιμή του οποίου έπεσε στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι η χαμηλότερη από το καλοκαίρι του 2021.