ΑΘΗΝΑ
02:09
|
08.05.2024
Απαγορεύεται το TikTok σε συσκευές με πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό δίκτυο της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αντίστοιχες απαγορεύσεις γίνονται και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το TikTok σε συσκευές με πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό δίκτυο της χώρας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθιστώντας την χώρα ως τελευταίο έθνος που περιόρισε τη χρήση της εφαρμογής σε συσκευές που σχετίζονται με την κυβέρνηση.

Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί παγκοσμίως σχετικά με τη δυνατότητα της κινεζικής κυβέρνησης να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία και στα δεδομένα επικοινωνίας των χρηστών μέσω της ByteDance, της κινεζικής μητρικής εταιρείας του TikTok.

Το βάθος αυτών των ανησυχιών υπογραμμίστηκε αυτή την εβδομάδα όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok να εκχωρήσουν τα μερίδια τους, διαφορετικά η εφαρμογή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απαγόρευση από τις ΗΠΑ.

Στη Νέα Ζηλανδία, το TikTok θα απαγορευτεί σε όλες τις συσκευές με πρόσβαση στο δίκτυο του κοινοβουλίου έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Υπηρεσίας Ραφαέλ Γκονζάλες-Μοντέρο δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συμβουλές από ειδικούς στον κυβερνοχώρο και συζητήσεις εντός της κυβέρνησης και με άλλες χώρες.

«Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η Υπηρεσία διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι δεν είναι αποδεκτοί στο τρέχον κοινοβουλευτικό περιβάλλον της Νέας Ζηλανδίας», είπε.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση του Τύπου, ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς είπε ότι η Νέα Ζηλανδία λειτουργεί διαφορετικά από άλλα έθνη.

«Τα τμήματα και οι υπηρεσίες ακολουθούν τις συμβουλές του (Κυβερνητικού Γραφείου Ασφάλειας Επικοινωνιών) όσον αφορά τις πολιτικές πληροφορικής και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο… δεν έχουμε μια γενική προσέγγιση του δημόσιου τομέα», δήλωσε ο Χίπκινς.

Τόσο η αμυντική δύναμη της Νέας Ζηλανδίας όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου δήλωσαν την Παρασκευή ότι είχαν ήδη εφαρμόσει απαγορεύσεις στο TikTok σε συσκευές εργασίας.

Ένας εκπρόσωπος των αμυντικών δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι η κίνηση ήταν μια «προληπτική προσέγγιση για την προστασία της ασφάλειας» του προσωπικού.

Την Πέμπτη, η Βρετανία απαγόρευσε την εφαρμογή σε κυβερνητικά τηλέφωνα με άμεση ισχύ. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου για να διαγράψουν την εφαρμογή από τις επίσημες συσκευές.

Η TikTok είπε ότι πιστεύει ότι οι πρόσφατες απαγορεύσεις βασίζονται σε «θεμελιώδεις παρανοήσεις» και οδηγούνται από την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση, προσθέτοντας ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυστηρές προσπάθειες ασφάλειας δεδομένων, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς κατασκοπείας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απαγορεύσεις του TikTok από τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin είπε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των ειδήσεων την Παρασκευή ότι οι δύο χώρες θα πρέπει «να σταματήσουν την υπερβολική επέκταση και την κατάχρηση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και να παρέχουν ένα δίκαιο περιβάλλον χωρίς διακρίσεις για εταιρείες από όλες τις χώρες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα