ΑΘΗΝΑ
03:02
|
19.04.2024
Είναι η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση με την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 20 ως τις 22 Μαρτίου έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση με την Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

«Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρωσία από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου» τονίζει η σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση, τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα «στρατηγικής συνεργασίας».

Η επίσκεψη ανακοινώνεται ενώ η Κίνα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρήνευση στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις στη Δύση, δεδομένης της διπλωματικής υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Ρωσία

Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τρόπους ενίσχυσης της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι «θα υπογραφούν ορισμένα σημαντικά διμερή έγγραφα» κατά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη.

Ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν για τελευταία φορά αυτοπροσώπως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο του 2022. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Πούτιν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Σι Τζινπίνγκ, προσκαλώντας τον να κάνει κράτος επίσκεψη στη Μόσχα την άνοιξη του 2023.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη πρόεδρος της Κίνας για τρίτη πενταετή θητεία. Ο Πούτιν είπε στο συγχαρητήριο μήνυμά του ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν τον συντονισμό σε βασικά ζητήματα. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο θα μπορέσει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Μετά το 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον Οκτώβριο του 2022, ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη επίσης Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για τρίτη φορά. Τούτου λεχθέντος, αυτή θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά την επανεκλογή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα