Αποδυναμωμένοι από την επιβολή χωρίς ψηφοφορία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ελιζαμπέτ Μπορν βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την κατάθεση προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση. Παράλληλα, οι λαϊκές και εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στο λαομίσητο νομοσχέδιο δε δείχνουν να κοπάζουν.
Η προσφυγή χθες στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση χωρίς ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θεωρείται ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πόνταρε το πολιτικό του κύρος σε αυτήν την μεταρρύθμιση κλειδί της δεύτερης θητείας του. Μετά την χθεσινή έκρηξη, η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να βυθίσει σε βαθιά πολιτική κρίση την γαλλική κυβέρνηση.
Δύο προτάσεις μομφής κατατέθηκαν τελικά σήμερα: μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και μία που υπογράφεται από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot, η οποία όμως υποστηρίζεται και από την αριστερή εκλογική συμμαχία Nupes. Αυτή η τελευταία μπορεί να προκαλέσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη. «Αποφασίσαμε να αποσύρουμε την δική μας πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot», δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τη Ανυπόταχτης Γαλλίας και του Nupes, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ όλων των προτάσεων μομφής. «Θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής που θα παρουσιαστούν», υπογράμμισε η βουλευτής του κόμματος της Λεπέν, Λορ Λαβαλέτ.
«Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής σημαίνει ψήφος κατά της συνταξιοδότησης στα 64 έτη και πτώση της κυβέρνησης. Όποιος σπέρνει χάος, θερίζει μομφή!», δήλωσε η επικεφαλής των βουλευτών της Ανυπόταχτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό.
Η ψηφοφορία επί των προτάσεων μπορεί να γίνει τουλάχιστον 48 ώρες μετά την κατάθεσή τους. Ως πιθανότερο σενάριο εκτιμάται οι προτάσεις μομφής να τεθούν προς συζήτηση την Δευτέρα στις 16.00 το απόγευμα (17.00 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για να ανατραπεί η κυβέρνηση μία πρόταση μομφής θα πρέπει να υποστηριχθεί από πάνω από τους μισούς από τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.
Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει 250 βουλευτές, ενώ η ηγεσία του κόμματος Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που διαθέτει 61 βουλευτές και έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές του LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.
Ο ηγέτης των Les Républicains, Ερίκ Σιοτί, υποστηρίζει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει μια πρόταση μομφής. Μια ομάδα αντιφρονούντων μελών εντός του κόμματος, ωστόσο, αντιτίθεται στο σχέδιο του Μακρόν και παραμένει ασαφές πόσοι από αυτούς θα ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων. Τουλάχιστον 27 από τους 61 νομοθέτες των Les Républicains που συμμετέχουν στην Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να καταψηφίσουν την κυβέρνηση για να την αναγκάσουν να παραιτηθεί.
«Έχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατίας διότι το κείμενο αυτό, που θα αλλάξει την ζωή των Γάλλων, θα υιοθετηθεί χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο βουλευτής των LR Ορελιέν Πρανιέ στο δίκτυο BFMTV. «Ο καθένας ας μετρήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο ρήξης της δημοκρατίας που υπάρχει στην χώρα μας».
Από την πλευρά τους τα συνδικάτα θα προσπαθήσουν να αναθερμάνουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που σημαδεύουν από τα μέσα του Ιανουαρίου την ζωή των Γάλλων, αλλά βρίσκονταν σε υποχώρηση μέχρι χθες.
Διαδηλώσεις
Τα συνδικάτα κάλεσαν σε συγκεντρώσεις για σήμερα και για το σαββατοκύριακο, καθώς και για μία ένατη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων την Πέμπτη 23 Μαρτίου. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την απόφαση της επιβολής της μεταρρύθμισης χωρίς την νομιμοποίηση της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση θα προκαλέσει «η άρνηση της δημοκρατίας».
Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν χθες το βράδυ για να εκκενώσουν την Πλας ντε λα Κονκόρντ, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Στο τέλος της βραδιάς, 217 άνθρωποι είχαν προσαχθεί, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση. Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τις Ρεν, Ναντ, Αμιέν, Λιλ, Γκρενόμπλ. Στην Μασσαλία, μασκοφόροι έσπασαν την βιτρίνα τράπεζας και ένα διαφημιστικό πάνελ, ενώ άλλοι πυρπόλησαν σκουπίδια φωνάζοντας «Κάτω το Κράτος, οι μπάτσοι και η εργοδοσία».
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του προεδρικού κόμματος Αναγέννηση Ορόρ Μπερζέ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να κινητοποιήσει «τις κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των βουλευτών της πλειοψηφίας».