ΑΘΗΝΑ
05:18
|
26.04.2024
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει να συλληφθεί την Τρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει να συλληφθεί την Τρίτη καθώς οι εισαγγελείς εξετάζουν τις κατηγορίες για καταβολή χρημάτων για αποσιώπηση σε μία πορνοστάρ και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν, αναφέρει το Reuters.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν, το οποίο διερευνά την πληρωμή 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό πορνό Στόρμι Ντάνιελς, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ – όσο ήταν στην εξουσία ή μετά – δεν έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Ο Τραμπ επιδιώκει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία του 2024. Έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία ακόμη και αν κατηγορηθεί για έγκλημα.

«Παράνομες διαρροές από μια διεφθαρμένη και άκρως πολιτική εισαγγελία του Μανχάταν… δείχνουν ότι, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί κανένα έγκλημα… ο μακράν κορυφαίος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα συλληφθεί την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

«Διαμαρτυρηθείτε, πάρτε πίσω το έθνος μας!» είπε ο Τραμπ, οι υποστηρικτές του οποίου εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ δεν είπε ότι είχε ενημερωθεί επίσημα για τις επικείμενες κατηγορίες και δεν παρείχε στοιχεία για διαρροές από το γραφείο του εισαγγελέα. Δεν συζήτησε τις πιθανές κατηγορίες στην ανάρτηση.

Ένας εκπρόσωπος του Τραμπ είπε σε μια δήλωση σε δημοσιογράφους ότι «Δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση», πέρα από διαρροές στα μέσα ενημέρωσης.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία σε ένα μεγάλο δικαστήριο σχετικά με μια πληρωμή 130.000 δολαρίων που ο Μάικλ Κοέν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, έκανε στην Ντάνιελς στη φθίνουσα φάση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016, ανέφεραν πηγές.

Η Ντάνιελς, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ, λέει ότι είχε σχέση με τον Τραμπ μια δεκαετία νωρίτερα. Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι συνέβη η υπόθεση.

Το γραφείο του Μπραγκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα κάλεσε τον Τραμπ να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου που διερευνά την πληρωμή, κάτι που σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες ήταν ένα σημάδι ότι η απαγγελία κατηγορητηρίου ήταν κοντά. Ο Τραμπ απέρριψε την προσφορά, είπε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ο Κοέν ομολόγησε την ενοχή του το 2018 για παραβιάσεις της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας που σχετίζονταν με τη διευθέτηση πληρωμών στην Ντάνιελς και σε μια άλλη γυναίκα σε αντάλλαγμα για τη σιωπή τους για υποθέσεις που έλεγαν ότι είχαν με τον Τραμπ, μεταξύ άλλων εγκλημάτων. Είπε ότι ο Τραμπ του έδωσε εντολή να κάνει τις πληρωμές. Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν δεν κατηγόρησε τον Τραμπ για έγκλημα.

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ένας επιπλέον μάρτυρας αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του μεγάλου ενόρκου τη Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων του Τραμπ, δήλωσε το άτομο που γνωρίζει το θέμα το Σάββατο.

Η δήλωση του Τραμπ ότι αναμένεται να συλληφθεί την Τρίτη βασίζεται σε δημοσιεύματα ειδήσεων ότι το γραφείο του Μπραγκ πρόκειται να συναντηθεί με τις αρχές επιβολής του νόμου για να προετοιμαστεί για πιθανή απαγγελία κατηγορίας, είπε το πρόσωπο, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η έρευνα είναι ένα από τα πολλά νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ καθώς επιδιώκει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης μια εγκληματική έρευνα σε κρατικό επίπεδο στη Γεωργία σχετικά με τις προσπάθειες ανατροπής των αποτελεσμάτων του 2020 σε αυτήν την πολιτεία.

Ένας ειδικός σύμβουλος που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ερευνά επί του παρόντος τον χειρισμό απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων από τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, καθώς και τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, τις οποίες έχασε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών.

Το γραφείο του Μπραγκ πέρυσι κέρδισε την καταδίκη του Οργανισμού Τραμπ για κατηγορίες φορολογικής απάτης. Όμως ο Μπραγκ αρνήθηκε να κατηγορήσει τον ίδιο τον Τραμπ για οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές του πρακτικές, με αποτέλεσμα δύο εισαγγελείς που εργάστηκαν στην έρευνα να παραιτηθούν.

Ο Τραμπ προηγείται των πρώτων αντιπάλων του για την υποψηφιότητα του κόμματός του, έχοντας την υποστήριξη του 43% των Ρεπουμπλικανών σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Φεβρουάριο, έναντι 31% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο Τραμπ το 2018 αρχικά αμφισβήτησε ότι γνώριζε οτιδήποτε σχετικά με την πληρωμή στην Ντάνιελς. Αργότερα αναγνώρισε ότι αποζημίωσε τον Κοέν για την πληρωμή, την οποία ονόμασε «απλή ιδιωτική συναλλαγή».

Ο Κοέν, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης αφού ομολόγησε την ενοχή του, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα. Οι δικαστικές διαδικασίες δεν είναι δημόσιες. Έξω από το δικαστικό μέγαρο στο κάτω Μανχάταν, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν κατέθεσε από επιθυμία να εκδικηθεί τον Τραμπ.

«Όλα αυτά είναι θέμα λογοδοσίας», είπε. «Πρέπει να λογοδοτήσει για τις βρώμικες πράξεις του».

Ο δικηγόρος της Ντάνιελς είπε ότι μίλησε με τους εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα