ΑΘΗΝΑ
10:29
|
24.04.2024
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου την Κυριακή, δήλωσαν η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, στην τελευταία από μια σειρά δοκιμών που έχει πραγματοποιήσει το κράτος που κατέχει πυρηνικά όπλα από την αρχή αυτού του έτους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύτηκε από την τοποθεσία Dongchang-ri στη δυτική ακτή γύρω στις 11:05 π.μ. (02:05 GMT), πέταξε περίπου 800 χιλιόμετρα πριν χτυπήσει έναν στόχο, ανέφερε μια δήλωση του στρατού της Νότιας Κορέας. Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είπε ότι ο πύραυλος πέταξε έως και 50 χιλιόμετρα.

Αμέσως μετά την εκτόξευση την Κυριακή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B σε κοινή αεροπορική άσκηση, την οποία η Σεούλ και η Ουάσιγκτον λένε ότι πραγματοποιούν για να ενισχύσουν την αποτροπή.

Η ανάπτυξη του βομβαρδιστικού είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων και δεν είχε σχέση με την τελευταία εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο τον στρατό.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσης κοινές αεροπορικές και θαλάσσιες ασκήσεις πάνω από τη θάλασσα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας.

Η Σεούλ καταδίκασε τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας ως «καθαρή παραβίαση» ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε δήλωση την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 δήλωσαν ότι «λυπούνται βαθιά» για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) κατά του Βορρά που προκλήθηκε από την «παρεμπόδιση» ορισμένων μελών.

Καμία χώρα δεν κατονομάστηκε, αλλά η Κίνα και η Ρωσία έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να απαντήσουν στη σειρά πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ» ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Οι εκτοξεύσεις έχουν προκαλέσει κριτική από το Τόκιο και την Ουάσιγκτον, καθώς και από τη Σεούλ.

«Η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τοσίρο Ίνο σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε έντονα μέσω της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ είπε ότι η εκτόξευση της Κυριακής δεν αποτελούσε άμεση απειλή για το αμερικανικό προσωπικό ή τους συμμάχους τους. Ωστόσο, οι εκτοξεύσεις πυραύλων υπογραμμίζουν τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο των παράνομων όπλων μαζικής καταστροφής και των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Βορράς εκτόξευσε την Πέμπτη έναν ύποπτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στη θάλασσα μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας, ώρες πριν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας πετάξει στο Τόκιο για μια σύνοδο κορυφής που συζητούσε τρόπους αντιμετώπισης του Βορρά.

Η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι η εκτόξευση του ICBM την Πέμπτη ήταν μια προειδοποίηση ενάντια στις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε το κρατικό μέσο KCNA.

Οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ξεκίνησαν ασκήσεις διάρκειας 11 ημερών, που ονομάστηκαν «Ασπίδα της Ελευθερίας 23», πριν από μια εβδομάδα σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2017.

Η Βόρεια Κορέα επέκρινε τις ΗΠΑ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετέδωσε το KCNA την Κυριακή, επειδή έθεσε το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια άτυπη συνεδρίαση του ΣΑΗΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως «σοβαρή πρόκληση» για την κυριαρχία της.

«Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά της ΛΔΚ στην αρένα των Ηνωμένων Εθνών ενώ διοργανώνουν την επιθετική κοινή στρατιωτική άσκηση που αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε η Μόνιμη Αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα