ΑΘΗΝΑ
21:27
|
19.04.2024
Ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-Τζέου θα επισκεφθεί την Κίνα αυτόν τον μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-Τζέου θα επισκεφθεί την Κίνα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε το γραφείο του την Κυριακή, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένας πρώην ή νυν Ταϊβανέζος ηγέτης επισκέπτεται από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στο νησί το 1949.

Το ταξίδι θα γίνει σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι, καθώς η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις της για να προσπαθήσει να κάνει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Ταϊβάν να αποδεχθεί την κινεζική κυριαρχία.

Ο Μα, ο οποίος παραμένει υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Kuomintang (KMT) της Ταϊβάν, πραγματοποίησε μια εμβληματική συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Σιγκαπούρη στα τέλη του 2015, λίγο πριν εκλεγεί η σημερινή πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Γουέν.

Το γραφείο του Μα είπε ότι θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου και θα μεταβεί στις πόλεις Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing και Shanghai.

Θα συναντήσει φοιτητές και θα επισκεφθεί τοποθεσίες που συνδέονται με τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τη σύγκρουση της Κίνας με την Ιαπωνία καθώς και εκείνες που σχετίζονται με την επανάσταση του 1911 που ανέτρεψε τον τελευταίο Κινέζο αυτοκράτορα και εισήγαγε τη Δημοκρατία της Κίνας, ανέφερε το γραφείο του.

Η Δημοκρατία της Κίνας παραμένει η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν.

Δεν ανέφερε εάν θα συναντούσε κινέζους αξιωματούχους ή ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αν θα συναντούσε τον Σι.

Το KMT, το οποίο παραδοσιακά ευνοεί τους στενούς δεσμούς με την Κίνα, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ του Πεκίνου, έχει εντείνει τη δέσμευσή του με την Κίνα από τότε που τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID.

Τον περασμένο μήνα, ο αντιπρόεδρος του KMT Άντριου Χσία επισκέφτηκε το Πεκίνο και συναντήθηκε με τον ανώτερο ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γουάνγκ Χούνινγκ.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της Ταϊβάν άδραξε την ευκαιρία με το ταξίδι του Χσία στην Κίνα για να επιτεθεί στο KMT επειδή ήταν πολύ κοντά στο Πεκίνο και ήθελε να ξεπουλήσει την Ταϊβάν, και επέκρινε τον Χσία ότι πήγε να «ζητήσει την έγκριση των κομμουνιστών»

Το KMT λέει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας με την Κίνα, ειδικά δεδομένης της τρέχουσας έντασης.

Η Κίνα απέρριψε τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Τσάι για συνομιλίες, πιστεύοντας ότι είναι αυτονομιστική.

Λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα