ΑΘΗΝΑ
13:55
|
20.04.2024
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τον διμερή «συντονισμό στην προστασία των συνόρων» και την «ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς που άπτονται της ασφάλειας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση προκαλεί στην ευρύτερη περιφέρεια του Περσικού Κόλπου η συμφωνία που υπέγραψαν την Κυριακή για την «προστασία των συνόρων Ιράν – Ιράκ» ο Γραμματέας του ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Σαμχανί και ο Ιρακινός ομόλογός του, Κάσεμ αλ Αράτζι στη Βαγδάτη.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τον διμερή «συντονισμό στην προστασία των συνόρων» και την «ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς που άπτονται της ασφάλειας».

Ο Αλί Σαμχανί είχε καταγγείλει νωρίτερα τις «παράνομες δραστηριότητες αντεπαναστατικών και τρομοκρατικών στοιχείων» στο βόρειο Ιράκ, προβλέποντας πως η νέα συμφωνία Βαγδάτης-Τεχεράνης μπορεί να τερματίσει «πλήρως και θεμελιωδώς» τις «αμαρτωλές», όπως είπε,  δραστηριότητες αυτών των οργανώσεων.

Τα τελευταία χρόνια, παρατάξεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ αλλά πέρσι βομβαρδίστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν με την κατηγορία πως παρεισφρέουν στην επικράτειά της για να διαπράττουν επιθέσεις και να ενθαρρύνουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Η ιρακινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τότε πως θα ανέπτυσσε για το λόγο αυτό συνοριοφύλακες στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Irna, ο Ιρανός αξιωματούχος είχε παράλληλα συνάντηση και με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ αλ Σουντάνι τονίζοντάς του πως η «στρατηγική συνεργασία Ιράν-Ιράκ εξασφαλίζει την περιφερειακή ασφάλεια και πρόοδο». Πρόσθεσε δε πως η χώρα του είναι «πάντα έτοιμη» να συμβάλλει στην ανάπτυξη της «ασφάλειας, της σταθερότητας και προόδου στο Ιράκ» επειδή, όπως τόνισε, «ένα ενιαίο και ισχυρό Ιράκ είναι βασική αιτία σταθερότητας στην περιοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα