ΑΘΗΝΑ
09:23
|
20.04.2024
Συνδικάτα και φορείς ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με συλλαλητήρια στη Βουλή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και του νερού διοργανώνει στις 7.00 το απόγευμα σήμερα Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στο Σύνταγμα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι προωθεί με πολυνομοσχέδιο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του αγαθού του νερού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

«Η κυβέρνηση φέρνει προεκλογικά «δώρα» στο κεφάλαιο, δίνοντας για άλλη μια φορά διαπιστευτήρια σε αυτό. Καταδικάζουμε αυτή την πολιτική που κινείται στις γνωστές αιματοβαμμένες ράγες της απελευθέρωσης. Γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της, τα ζήσαμε και τα ζούμε στην ενέργεια και στον ΟΣΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξηγεί μεταξύ άλλων πως το πολυνομοσχέδιο για τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων περιλαμβάνει πολλά κεφάλαια,όπως:

  • Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το περιβάλλον.
  • Διατάξεις για την ενίσχυση της πανάκριβης ηλεκτροκίνησης.
  • Άρθρο για την πρόσβαση ανανεώσιμων αερίων στα δίκτυα και τις υποδομές φυσικού αερίου.
  • Πρόβλεψη για εργασιακά ζητήματα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
  • Προωθείται επίσης η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης στην περίπτωση που αυτή συνορεύει με έργα ΑΠΕ.
  • Οριστικοποιούνται οι γενικές διατάξεις για τη χρήση των συστημάτων φυσικού αερίου και δικτύων διανομής φυσικού αερίου για την έγχυση/διακίνηση και ανανεώσιμων αερίων, συμπεριλαμβανομένου του βιομεθανίου.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο ν/σ για την ασφαλή μεταφορά και διανομή του κύριου καυσίμου, δηλαδή του φυσικού αερίου.
  • Επιδιώκεται να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πρόσληψης ανώτερων στελεχών για 3 + 3 έτη χωρίς ανώτατο όριο στις αμοιβές, με εξαίρεση από την ΣΣΕ της ΔΕΠΑ. Επί της ουσίας με αδρές αμοιβές θα τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά «στελέχη», που θα προχωρήσουν τα επόμενα έργα της απελευθερωμένης αγοράς και την πώληση της εταιρείας.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.
  • Φτηνό και ποιοτικό νερό. Μείωση των τιμολογίων.
  • Καμία διακοπή για χρέη σε λαϊκές οικογένειες.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ. ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

Δε μας ταιριάζει οι ζωές μας να λογαριάζονται σαν βαρίδι για το κράτος και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν δεχόμαστε να στριμώχνονται οι ζωές μας στη λογική κόστος όφελος. Το επιβεβαιώσαμε αυτό και χθες,16 Μάρτη με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων απεργών σε όλη τη χώρα. Εκεί που ενώσαμε τις φωνές μας με χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, αγρότες, που κατακλύσαμε δρόμους και πλατείες.

Δε σταματάμε! Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά τον αγώνα μας για να γίνουν η ενέργεια και το νερό κοινωνικά αγαθά και όχι πανάκριβα εμπορεύματα! Για την προστασία του περιβάλλοντος με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση καταδίκης του νομοσχεδίου, που διοργανώνουν  Σωματεία, τη Δευτέρα 20 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα».

Σε συγκέντρωση καλεί επίσης το ΜέΡΑ25. «Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ενέργειας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το οποίο διαφωνεί ακόμη και η ΚΕΔΕ, η ΕΔΕΥΑ, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, σωματεία, συλλογικότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες, αλλά και συνολικά η κοινωνία. Απαιτούμε άμεσα την οριστική απόσυρσή του.

Καλούμε, όλες και όλους, την Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 4:30μμ, στο Σύνταγμα, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού».

Στην κινητοποίηση κατά του πολυνομοσχεδίου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση συμμετέχει και η Νολαία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Στις 11.30 πμ στην εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της εταιρίας επί της οδού Τσιμισκή, στο κέντρο της πόλης. Οι εργαζόμενοι θα διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο -όπως υποστηρίζουν- «οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα