Ο Τζον Μπόλτον είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεργαστούν με το «παράνομο» Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε μια έντονη επίπληξη του σώματος, καθώς οι εισαγγελείς άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Λονδίνο.
Υπουργοί Δικαιοσύνης διαφόρων χωρών συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο για να συζητήσουν το πώς θα υποστηρίξουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Προέδου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Καρίμ Χαν, ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, δήλωσε πως το δικαστήριο «δεν θα διστάσει να δράσει» για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον χρηματοδότηση για έρευνες.
Ωστόσο, ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε κατά της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ.
«Πιστεύω, όπως έκανα εδώ και πολλά χρόνια, [ότι] το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι θεμελιωδώς παράνομο», είπε ο Μπόλτον στο Sky News. «Δεν είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Υποστήριξε ότι, ενώ οι ενέργειες του Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, δεν αποτελεί δικαιοδοσία του ΔΠΔ να ασκήσει δίωξη εναντίον του.
Η Ουκρανία ή μια «ελεύθερη Ρωσία» θα ήταν περισσότερο αρμόδιες να δικάσουν τον Ρώσο Πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου, είπε ο Μπόλτον.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι παράνομο γιατί αποτελεί άσκηση κυβερνητικής εξουσίας στο κενό, χωρίς κανένα συνταγματικό πλαίσιο ή περιορισμό. Και είναι ένας πολύ επικίνδυνος θεσμός», είπε ο Μπόλτον.
«Νομίζω ότι η συμπεριφορά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι δυνητικά απειλητική σε αυτό το σημείο για μια διπλωματική λύση στην Ουκρανία».
Οι δικαστές του ΔΠΔ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσίδα Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, «για το έγκλημα της παράνομης απέλασης πληθυσμού παιδιών και της παράνομης μεταφοράς τούς από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Ο Μπόλτον απέρριψε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν, προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνει τίποτα».
Υπουργοί Δικαιοσύνης από περισσότερες από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο Λάνκαστερ Χάουζ για να συζητήσουν την ενίσχυση της υποστήριξης προς το ΔΠΔ για να ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η Βρετανία έχει υποσχεθεί 1 εκατομμύριο λίρες (1,2 εκατομμύρια δολάρια) φέτος για το δικαστήριο με έδρα τη Χάγη. Άλλες χώρες αναμένεται να δεσμευτούν για οικονομική και πρακτική βοήθεια.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ είπε: «Συγκεντρωνόμαστε στο Λονδίνο σήμερα, ενωμένοι από έναν σκοπό, για να ζητήσουμε από τους εγκληματίες πολέμου να λογοδοτήσουν για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της άδικης, απρόκλητης και παράνομης εισβολής. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, θα συνεχίσει να παρέχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη χρηματοδότηση, τους ανθρώπους και την τεχνογνωσία για να διασφαλίσει την απονομή της δικαιοσύνης».
Ο επικεφαλής του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, τον Δεκέμβριο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει την υποστήριξή της προς το δικαστήριο, το οποίο απαιτεί τεράστια όγκο οικονομικών και τεχνικών πόρων για τη διεξαγωγή των ερευνών του.
Μιλώντας πριν από την έναρξη της διάσκεψης, ο Χαν είπε ότι το ΔΠΔ «δεν θα διστάσει να δράσει» για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Έχουμε ένα πρότυπο που πρέπει να τηρήσουμε όσον αφορά τις ποινικές διώξεις», είπε στο ραδιόφωνο του BBC. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε απεριόριστους πόρους».
Ωστόσο, «εάν συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία και εάν δεν υπάρχουν αθωωτικά στοιχεία που να μετριάζουν ή να μειώνουν την ποινική ευθύνη, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», πρόσθεσε.