Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-βεν κάλεσε τη Δευτέρα τη Βρετανία να υποστηρίξει την προσπάθειά της να ενταχθεί σε ένα μεγάλο σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών για τις χώρες του Ειρηνικού, στο οποίο έχει επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη το Λονδίνο.
Η Ταϊβάν και η Κίνα υπέβαλαν αίτηση το 2021 για να προσχωρήσουν στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Υπερειρηνικού (CPTPP), αλλά η Κίνα λέει ότι αντιτίθεται στην ένταξη της Ταϊβάν – την οποία ισχυρίζεται ως δικό της έδαφος.
Η Βρετανία, αναζητώντας ευκαιρίες μετά το Brexit, έχει επίσης υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο σύμφωνο που καταργεί το 95% των δασμών μεταξύ των 11 μελών της – Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.
Μιλώντας σε ομάδα επισκεπτών Βρετανών βουλευτών, η Τσάι Ινγκ-βεν είπε ότι ελπίζει ότι η ένταξη της Βρετανίας στο CPTPP θα προχωρήσει ομαλά.
«Ελπίζω επίσης ότι λόγω της διάθεσής της για διατήρηση υψηλών προτύπων, η Βρετανία θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Ταϊβάν να ενταχθεί στη συμφωνία. Αυτό θα επιτρέψει στην Ταϊβάν και τη Βρετανία να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους», είπε.
Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση στη Σιγκαπούρη τον περασμένο Οκτώβριο, τα μέλη του εμπορικού συμφώνου ανέφεραν ότι η αίτηση της Βρετανίας προχωρούσε και οι επόμενοι αιτούντες θα πρέπει να επιδείξουν «ένα αποδεδειγμένο πρότυπο συμμόρφωσης με τις εμπορικές τους δεσμεύσεις».
Ο Ισημερινός και η Κόστα Ρίκα έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη.
Η πρεσβεία της Κίνας στη Βρετανία καταδίκασε την Κυριακή την επίσκεψη των Βρετανών βουλευτών στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι επιμένουν να επισκεφθούν το νησί παρά την έντονη αντίθεση της Κίνας.
Η Βρετανία, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά είναι πρόθυμη να δείξει την υποστήριξή της απέναντι στις απειλές της Κίνας. Η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική πίεση κατά της Ταϊβάν για να διεκδικήσει την κυριαρχία της.
Η Ταϊβάν φιλοξενεί τακτικά ξένους νομοθέτες που επισκέπτονται, ειδικά από άλλες δημοκρατίες, κάτι που η Κίνα καταδικάζει τακτικά.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας, λέγοντας ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.