ΑΘΗΝΑ
01:28
|
06.11.2024
Καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, την κράτησή τους για 7 και πλέον μήνες, και ζητούν άμεση απελευθέρωσh.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από την περασμένη  Πέμπτη 16 Μαρτίου 11 άτομα στο κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών στο Παρανέστι Δράμας, διαμαρτυρόμενα για τις άθλιες συνθήκες κράτησης κάτω από τις οποίες ζουν εδώ και μήνες.

Όπως αναφέρει η οργάνωση Stop War on Migrants, στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι περνάνε έως και 7 μήνες μέσα στο καμπ πριν αφεθούν, εξαναγκάζονται να υπογράφουν έγγραφα στα ελληνικά, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα και χωρίς να τους μεταφράζονται αυτά που υπογράφουν, ενώ στην περίπτωση που αρνηθούν, πέφτουν θύματα σωματικής βίας και παρατηρείται η συνήθης πρακτική να υπογράφουν αυθαίρετα οι αστυνομικοί αντί αυτών.

«Ο μόνος λόγος που προβάλλει το κράτος για να δικαιολογήσει τον εγκλεισμό τους είναι η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων, και αυτή είναι η γενικότερη συνθήκη του να είσαι μετανάστρια/μετανάστης. Οι αιτήσεις ασύλου και οι ενστάσεις απορρίπτονται ξανά και ξανά και δεν γίνεται κατανοητό τι συμβαίνει με τους φακέλους τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν οικογένεια στην Ελλάδα ή άλλες (ευρωπαϊκές) χώρες», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «όλες οι συνθήκες είναι μεθοδευμένες για να τους οδηγήσουν να υπογράψουν για την απέλασή τους, αλλά ακόμη κι αυτό δεν καταλήγει κάπου, αφού δεν απελαύνονται και παραμένουν στα καμπς χωρίς να γνωρίζουν μέχρι πότε, ενώ φαίνεται να είναι ξεχασμένοι από όλους».

Όσο αφορά τις συνθήκες κράτησης η Stop War on Migrants, καταγγέλλει ότι δεν λαμβάνουν κανενός είδους ανθρώπινη μεταχείριση, παραμένουν απομονωμένοι/ες από τις οικογένειες και τους φίλους τους καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού και δεν τους επιτρέπεται καμιά επίσκεψη ή ιδιωτικότητα με τις οικογένειες ή φιλικά πρόσωπα καθώς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους σταλθεί φαγητό ή άλλα αντικείμενα (εκτός από χρήματα).

Σύμφωνα με την καταγγελία οι μετανάστες κοιμούνται σε κατεστραμμένα στρώματα, η διάθεση ζεστού νερού γίνεται ελάχιστες ώρες την ημέρα και οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες, ενώ όπως προσθέτει η οργάνωση «δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και για να τους παραχθεί φροντίδα απο γιατρό πρέπει να κλείσουν ραντεβού πέντε μέρες πριν. Συνεπώς τους πηγαίνουν νοσοκομείο μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παραμένουν με χειροπέδες ενώ τους αφαιρούνται προσωπικά αντικείμενα (κινητό, χρήματα) και δεν έχουν επαφή με κανέναν. Ακόμη και άτομα με ιατρικές παθήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή, γεγονός που βάζει τη ζωή τους σε θάνατο».

«Τα κελιά τους είναι γεμάτα κατσαρίδες, βακτήρια και άλλα έντομα. Συχνά ξυπνάνε από τις κατσαρίδες που περπατάνε πάνω στα ρούχα τους. Το φαγητό είναι πάντα το ίδιο, καθόλου θρεπτικό και αμαγείρευτο. Το νερό πρέπει είτε να το αγοράσουν (2,5 ευρώ το λίτρο) ή να πιουν από την τουαλέτα, όπου υποτίθεται ότι είναι φιλτραρισμένο αλλά σε κάποια κελιά το φίλτρο έχει σπάσει», σύμφωνα με την καταγγελία.

«Αυτά τα άτομα διεκδικούν την ελευθερία τους. Φυλακίζονται, απομονώνονται και υποβάλλονται σε βίαιη και υποτιμητική μεταχείριση σε μια χώρα στην οποία δε θέλουν καν να παραμείνουν. Αντιστέκονται και λαμβάνουν άμεση δράση ώστε να απελευθερωθούν από τη φυλακή και να ακουστούν οι φωνές τους. Ζητούν να κοινοποιηθεί ο αγώνας τους όσο πιο πολύ γίνεται κι εμείς τους στηρίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση της Stop War on Migrants

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Ένοπλο επεισόδιο στην Κυψέλη με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα