ΑΘΗΝΑ
17:37
|
26.04.2024
«Μάχη ενάντια σε αυτούς που κλέβουν τον λαό, όπου κι αν βρίσκονται, από όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν πιστεύουν», ζήτησε ο πρόεδρος Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισχυρός υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη σύλληψη τουλάχιστον έξι υψηλόβαθμων αξιωματούχων εν μέσω έρευνας για διαφθορά που επικεντρώθηκε στην κρατική εταιρεία Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), το δικαστικό σώμα και άλλα τμήματα της κυβέρνησης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη έρευνας για καταγγελίες κατάχρησης κεφαλαίων ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τουλάχιστον έξι δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν υπό κράτηση, οι τρεις εκ των οποίων, σύμφωνα με τον Τύπο, είναι πρόσωπα συνδεόμενα με τον κ. Ελ Αϊσάμι.

Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος έχει μπει και στο στόχαστρο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω Twitter, χθες Δευτέρα, αναφέροντας ότι δεσμεύεται να συνδράμει στις έρευνες για τυχόν καταγγελίες και στηρίζει την εκστρατεία του προέδρου Μαδούρο κατά της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος Μαδούρο έκανε δεκτή την παραίτηση του Ελ Αισάμι αναφέροντας κατά τη  διάρκεια συγκέντρωσης στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι την αποδέχεται προκειμένου «να διευκολυνθούν οι έρευνες που θα πρέπει να καταλήξουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, την τιμωρία των ενόχων και την απόδοση δικαιοσύνης σε κάθε περίπτωση», ενώ πρόσθεσε ότι ο απελθών υπουργός «έχει επιβεβαιώσει τη στάση του ως επαναστάτης αγωνιστής».

«Έχουμε πάρει μια κάθετη, μετωπική, απόλυτη θέση: την καταπολέμηση της διαφθοράς και των διεφθαρμένων. Την μάχη ενάντια σε αυτούς που κλέβουν τον λαό, όπου κι αν βρίσκονται, από όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν πιστεύουν», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο μίλησε επίσης για τη διαφθορά της Δεξιάς που «έκλεψε δισεκατομμύρια δολάρια που παρέδωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από λογαριασμούς της Βενεζουέλας στο εξωτερικό», αναφέροντας και το όνομα του Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο χαρακτήρισε «ληστή».

Υπό την κυβέρνηση του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο Ελ Αισάμι ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Πετρελαίου, που αφορά στη σημαντικότερη βιομηχανία και πηγή εσόδων της χώρας, το 2020.

Από το 2017, ο πετρελαϊκός τομέας στη Βενεζουέλα έχει γίνει αντικείμενο 25 και πλέον ερευνών για διαφθορά, που οδήγησαν σε συλλήψεις δεκάδων εργαζομένων στην PdVSA και δυο πρώην υπουργών Πετρελαίου , των Εουλόχιο ντελ Πίνο και Νέλσον Μαρτίνες. Ο τελευταίος πέθανε ενώ ήταν κρατούμενος.

Η κακοδιαχείριση στην PdVSA, και πιο πρόσφατα οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, έχουν πλήξει ιδιαίτερα την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, οδηγώντας σε μια σταθερή μείωση της παραγωγής, από 3,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα όταν ανέλαβε ο Τσάβες το 1999 σε περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα