ΑΘΗΝΑ
09:07
|
24.04.2024
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάστσακ, εγκαινίασε σήμερα την εγκατάσταση που θα στεγάσει το διοικητήριο του 5ου Σώματος Στρατού των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τρίτη, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάστσακ, εγκαινίασε την εγκατάσταση που θα στεγάσει το διοικητήριο του 5ου Σώματος Στρατού των ΗΠΑ στην πόλη Πόβιτζ.

Αυτή η μονάδα, της οποίας η ίδρυση στην πολωνική επικράτεια αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2022, θα εγκατασταθεί στους στρατώνες που στέγαζαν μέχρι τώρα την Πολωνική Περιφερειακή Ομάδα Υποστήριξης (ASG-Q).

Αυτός είναι ο τέταρτος μόνιμος στρατιωτικός οικισμός των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ο πρώτος στην Πολωνία, είπε ο Μπλάστσακ, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση θα ονομαστεί «στρατόπεδο Κοστσιούσζκο» προς τιμή του Πολωνού στρατηγού Ταντέους Κοστσιούσζκο, ο οποίος πολέμησε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

https://www.europeafrica.army.mil/Garrisons/

Η κύρια αποστολή του αποσπάσματος θα είναι να διαχειρίζεται τα φυλάκια και την υλικοτεχνική υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών μονάδων και των 10.000 στρατιωτών που η Ουάσιγκτον διατηρεί στην Πολωνία.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διπλάσιο αριθμό στρατιωτών στην Πολωνία από ό,τι είχαν πριν από το 2022. Ο Μπλάστσακ τόνισε ότι η μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του «αποκτά εξαιρετική σημασία» στο πλαίσιο της ουκρανικής σύγκρουσης.

Τόνισε επίσης ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ «ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Πολωνίας». Είναι επίσης ένα ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις «διμερώς, καθώς και για την «ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Μπλάστσακ υπενθύμισε ότι «ο πολωνικός στρατός είναι εξοπλισμένος με πολύ εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής, όπως άρματα μάχης Abrams, εκτοξευτές πυραύλων HIMARS ή αεροπλάνα F-35».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα