Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Βρετανία απηύθυνε σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να παράσχει στα ουκρανικά άρματα μάχης βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου μέσα στους επόμενους μήνες.
Μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξήγησε πως σε περίπτωση που συμβεί αυτό η Ρωσία θα απαντήσει «ανάλογα» επισημαίνοντας πως η αποστολή βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου συνιστά αναβάθμιση πυρομαχικών με «πυρηνικά υλικά». Εξήγησε έτσι πως εάν και όταν συμβεί κάτι τέτοιο «η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα» δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο θέμα αυτό είχε νωρίτερα αναφερθεί και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα που τόνισε πως τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου (που είχαν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ) «συνιστούν ένα «γιουγκοσλαβικό σενάριο» αφού τα συγκεκριμένα βλήματα «δεν σκοτώνουν μόνον αλλά μολύνουν το περιβάλλον και προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές όπου έχουν χρησιμοποιηθεί.
Δηλώσεις για το κινέζικο ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία
Μετά από τις σημαντικές συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στο σχέδιο 12 σημείων της Κίνας για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία εκτιμώντας πως οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι. Ανέφερε επίσης πως με τον Πρόεδρο Σι «δαπάνησαν πολύ χρόνο συζητώντας με πολύ προσοχή το σχέδιο του Πεκίνου» για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης με νόημα πως η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, τις χαρακτήρισε «επιτυχείς και εποικοδομητικές», εκφράζοντας την ελπίδα πως θα συνεχισθούν και στο μέλλον.
Ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών με τον Σι στο Κρεμλίνο, αναφέρθηκε και στις συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν εκτιμώντας ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.
Ο Κινέζος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη συνέχεια από κοινού με τον Πούτιν ανέφερε πως η χώρα του διατηρεί «αμερόληπτη στάση» σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως στηρίζει «την ειρήνη και τον διάλογο».Χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, «ανοικτές και φιλικές» ενώ αμφότεροι τόνισαν πως ο «υπεύθυνος διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος» για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο ανταποκριτής του Open TV στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός παρακολουθώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών επισήμανε την δήλωσή τους πως οι χώρες τους βρίσκονται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Πρόσθεσε ακόμη πως κάλεσαν επίσης από κοινού το ΝΑΤΟ να σέβεται την κυριαρχία και την ασφάλεια των άλλων χωρών και τις ΗΠΑ να δώσουν εξηγήσεις για τα βιολογικά εργαστήρια που είχαν στήσει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανταπόκριση κινεζικών ΜΜΕ, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την δέσμευσή της για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία «το συντομότερο δυνατόν». Επιπλέον, οι δύο ηγέτες (σύμφωνα με ρεπορτάζ κινεζικών ΜΜΕ που επικαλείται η βρετανική Γκάρντιαν) ανέφεραν πως για να λυθεί η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας όλων των χωρών και να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των πλευρών. Επισημαίνουν επίσης τις συζητήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες για τον προτεινόμενο νέο αγωγό «Ισχύς Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει επιπρόσθετες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα ίσες περίπου με 50 δισ. κ.μ. το χρόνο, μέσω Μογγολίας.