Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είναι θεσμικά ρατσιστική, μισογύνικη, ομοφοβική και ανίκανη να αυτοσυγκρατηθεί, υποστηρίζει μια ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενισχύοντας την πίεση στον νέο αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας να μεταρρυθμίσει τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας.
Η ανασκόπηση ανατέθηκε από την τότε επικεφαλής του Met, Κρεσίντα Ντικ, το 2021, αφού ένας εν ενεργεία αξιωματικός καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα και – μαζί με τα υπόλοιπα εγκλήματα εις βάρος των γυναικών – εστίασε στην ευρύτερη εργασιακή κουλτούρα των μελών της αστυνομίας.
«Υπάρχει θεσμικός ρατσισμός, σεξισμός και ομοφοβία, μέσα στον οργανισμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αξιωματικοί και το προσωπικό, και έξω από τον οργανισμό όσον αφορά τον τρόπο αστυνόμευσης των κοινοτήτων», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η αστυνομία «είχε μεγάλη αποτυχία όσον αφορά σε περιπτώσεις με γυναίκες και παιδιά».
Η ανεξάρτητη έκθεση, της οποίας ηγήθηκε η Λουίζ Κέισι, η οποία συμμετέχει στην Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, διαπίστωσε «σοβαρές» αποτυχίες σε όλη το αστυνομικό σώμα και είπε ότι θα χρειαστούν «ριζικές μεταρρυθμίσεις».
Η έκθεση έρχεται πάνω από δύο δεκαετίες μετά από μια έρευνα του 1999 για τη δολοφονία του μαύρου εφήβου Στίβεν Λόρενς, και εντόπισε θεσμικό ρατσισμό εντός της δύναμης σχετικά με τους χειρισμούς της αστυνομίας όσον αφορά τη δολοφονία.
Διαπιστώνοντας ότι η αστυνόμευση με συναίνεση είχε διαρραγεί στην πρωτεύουσα, η έκθεση αναφέρει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη μεταρρύθμιση του αστυνομικού σώματος ήταν η κουλτούρα της άμυνας και της άρνησης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σχετικά με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εντός της.
«Από όποια πλευρά κι αν το δούμε, όποια ετικέτα ή περιγραφή δώσουμε, τα στοιχεία είναι απολύτως ξεκάθαρα ότι ως θεσμός, οι αστυνομικοί είναι προκατειλημμένοι και μεροληπτικοί; Ναι, είναι», είπε η Κέισι στους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.
Ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Βρετανίας, είπε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε απογοητεύσει τους Λονδρέζους και αφήσαμε τη δική μας πρώτη γραμμή και αυτή η έκθεση το απεικονίζει έντονα… Λυπάμαι βαθιά».
«Η έκθεση προκαλεί μια ολόκληρη σειρά συναισθημάτων: θυμό, απογοήτευση, αμηχανία… Αλλά πάνω από όλα, γεννά αποφασιστικότητα», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι το τμήμα επαγγελματικών προτύπων της δύναμης «ενισχύθηκε» και ότι με τη βοήθειά τους «απολύουμε αξιωματικούς με ταχύτερους ρυθμούς».
Ο αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας πρόσθεσε, όμως, ότι ακόμα είχε πολλή δουλειά για μια πλήρη εξυγίανση του σώματος.
«Δεν μπορώ να πω ότι έχω μειώσει ακόμη τον κίνδυνο ενός κακού αξιωματικού στο μηδέν, αλλά κάθε μέρα ξεριζώνουμε ανθρώπους και σημειώνουμε πρόοδο», είπε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν ακόμη αστυνομικοί που κατηγορούνται για εγκλήματα όπως όπως ο φόνος, ο βιασμός και η ενδοοικογενειακή κακοποίηση που υπηρετούν στη δύναμη.
Η έκθεση 360 σελίδων ανέφερε ότι η δύναμη χρειάζεται ισχυρή ηγεσία, μια υπηρεσία προστασίας των γυναικών και μια νέα στρατηγική για τα παιδιά, μεταξύ άλλων συστάσεων για μεταρρύθμιση.
Η ενδιάμεση έκθεση της Κέισι ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο πως διαπίστωσε ότι το αστυνομικό σώμα χρειάστηκε 400 ημέρες κατά μέσο όρο για να επιλύσει τις καταγγελίες για κακή συμπεριφορά εναντίον των αξιωματικών της.
«Απλώς πιστεύω ότι (η περίπτωση της Έβεραρντ) είναι τόσο τρομερή και έπρεπε να αποτελέσει μια στιγμή ουσιαστικής αλλαγής – (αλλά) η αλλαγή δεν ήρθε. Έτσι τώρα αυτή η έκθεση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αλλαγή που απαιτείται», είπε η Κέισι.