ΑΘΗΝΑ
13:59
|
26.04.2024
Για εξουθενωτικά ωράρια εργασίας και χαμηλούς μισθούς διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτικοί στο Λος Άντζελες, για αυτό και προχώρησαν σε τριήμερη απεργία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι με την υποστήριξη του συνδικάτου των δασκάλων προχώρησαν σε τριήμερη απεργία στο Λος Άντζελες από την Τρίτη 21/3, ακυρώνοντας τις ώρες διδασκαλίας για σχεδόν μισό εκατομμύριο μαθητές στη δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συνδικάτο Service Employees International επιδιώκει να αυξήσει τους μισθούς κατά μέσο όρο 25.000 δολλάρια ετησίως για πολλά από τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών σχολικών λεωφορείων, των κηδεμόνων, των εργαζομένων στην καφετέρια και των βοηθών στην τάξη.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ενοποιημένης Σχολικής Περιφέρειας του Λος Άντζελες, υποσχόμενοι να συνεχίσουν τις πιέσεις τους για άλλες δύο ημέρες κάτω από το πανό «Ενωμένοι για τα Σχολεία του Λος Άντζελες».

«Αυτό το σχολικό σύστημα υποχρηματοδοτείται», είπε η Φίντλεϊ Μπάντινγκ, μια δασκάλα ειδικής αγωγής που διαδήλωσε υπέρ των απεργών εργαζομένων. «Ως δάσκαλοι, περνάμε πολύ χρόνο με το βοηθητικό προσωπικό. Είναι απλά υπέροχοι. Αμείβονται, όμως, ελάχιστα εδώ και χρόνια».

Σε μια πικετοφορία σε μια αυλή σχολικών λεωφορείων, οι απεργοί εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία υπό καταρρακτώδη βροχή, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν: «Σεβαστείτε μας!».

Η απεργιακή κινητοποίηση είναι η τελευταία από μια σειρά συνδικαλιστικών ενεργειών από εκπαιδευτικούς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για επαγγελματική εξουθένωση και χαμηλούς μισθούς, κάτι που οδήγησε σε έλλειψη εκπαιδευτικών σε πολλά μέρη της χώρας.

Ο διευθυντής των σχολείων του Λος Άντζελες, Αλμπέρτο Καρβάλιο, παραδέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονταν ανεπαρκώς εδώ και χρόνια και είπε ότι ήταν αφοσιωμένος στην επίτευξη συμφωνίας.

Η απεργία έχει διακόψει το μάθημα για 420.000 μαθητές, πολλοί από τους οποίους εξαρτώνται επίσης από τα σχολεία για γεύματα, συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Δεκάδες χώροι γευμάτων και ασφαλών θέσεων άνοιξαν σε όλη την πόλη την Τρίτη, με υπαλλήλους της σχολικής περιφέρειας και εθελοντές να μοιράζουν περισσότερα από 124.000 γεύματα, ανέφερε η περιοχή.

Το συνδικάτο, το οποίο είπε ότι το 96% των μελών του είχε εξουσιοδοτήσει την απεργία, απαιτεί αύξηση μισθού 30% συν επιπλέον 2 δολάρια την ώρα για τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους, ανέφεραν οι Los Angeles Times.

Οι ειδικοί στην εκπαίδευση προειδοποιούν εδώ και χρόνια για εξάντληση του προσωπικού. Αυτές οι ανησυχίες αυξήθηκαν όταν η πανδημία του κορονοϊού άσκησε πρόσθετο άγχος στους δασκάλους, ωθώντας πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα για καλύτερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.

«Αυτό που συμβαίνει στο Λος Άντζελες θα συμβεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις, αν δεν αρχίσουμε να κάνουμε κάτι συλλογικά ως έθνος», είπε ο Τζέιμι Σιρς, πρώην δάσκαλος τρίτης τάξης που τώρα διδάσκει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς.

Μια έρευνα πέρυσι από το National Education Association, το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ότι το 55% των εκπαιδευτικών σκέφτονταν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και το 86% δήλωσε ότι έχει δει περισσότερους συναδέλφους να τα εγκαταλείπουν από την αρχή της πανδημίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα