ΑΘΗΝΑ
03:08
|
12.06.2026
Η Νότια Κορέα αναβάθμισε ξανά εχθές τις εμπορικές της σχέσεις με την Ιαπωνία, μετά από ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο αποζημίωσης των θυμάτων της ιαπωνικής κατοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, σκοπεύει να επαναφέρει την Ιαπωνία στη «λευκή λίστα» του διεθνούς εμπορίου της Σεούλ, από την οποία την είχε βγάλει το 2019 ο τότε πρόεδρος, Μουν Τζε-ιν.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν σαν να παραμελούσα το καθήκον μου ως πρόεδρος εάν είχα επίσης υποκινήσει τον εχθρικό εθνικισμό και τα αντι-ιαπωνικά αισθήματα για να τα χρησιμοποιήσω για την εσωτερική πολιτική, αφήνοντας πίσω μου την τρέχουσα, βαριά διεθνή πολιτική κατάσταση», είπε ο Γιουν Σουκ-γέολ.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις συνομιλίες που είχαν οι Γιουν Σουκ-γέολ και Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γιουν έχει επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας αυτό μήνα, ξεκινώντας στις αρχές του Μάρτη με την αποκάλυψη του σχεδίου του να αποζημιώσει τα θύματα της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας (1910-1945) χωρίς να επιβαρυνθεί καμία από τις ιαπωνικές εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν την καταναγκαστική εργασία των Κορεατών.

Η πρόταση έγινε φυσικά δεκτή από το Τόκιο, αλλά αντιμετώπισε άμεση αντίδραση από ορισμένα θύματα και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας.

Ο Γιουν υπερασπίστηκε το ιδιαίτερα αντιδημοφιλές σχέδιο, επικαλούμενος την ανάγκη για στενότερες σχέσεις με το Τόκιο ως απάντηση στις προκλήσεις εθνικής ασφάλειας που θέτουν η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμφωνία με το Ιράν ακόμη και εντός Σαββατοκύριακου αναγγέλλει ο Τραμπ (upd)

Οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις για το μέλλον βλέπει ο Πιερρακάκης στο Eurogroup

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για κανάλια περιφερειακής εμβέλειας

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 για Τουρκία, οικονομία, Μέση Ανατολή και ΟΠΕΚΕΠΕ (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα