ΑΘΗΝΑ
03:55
|
15.07.2024
Η Νότια Κορέα αναβάθμισε ξανά εχθές τις εμπορικές της σχέσεις με την Ιαπωνία, μετά από ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο αποζημίωσης των θυμάτων της ιαπωνικής κατοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, σκοπεύει να επαναφέρει την Ιαπωνία στη «λευκή λίστα» του διεθνούς εμπορίου της Σεούλ, από την οποία την είχε βγάλει το 2019 ο τότε πρόεδρος, Μουν Τζε-ιν.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν σαν να παραμελούσα το καθήκον μου ως πρόεδρος εάν είχα επίσης υποκινήσει τον εχθρικό εθνικισμό και τα αντι-ιαπωνικά αισθήματα για να τα χρησιμοποιήσω για την εσωτερική πολιτική, αφήνοντας πίσω μου την τρέχουσα, βαριά διεθνή πολιτική κατάσταση», είπε ο Γιουν Σουκ-γέολ.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις συνομιλίες που είχαν οι Γιουν Σουκ-γέολ και Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γιουν έχει επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας αυτό μήνα, ξεκινώντας στις αρχές του Μάρτη με την αποκάλυψη του σχεδίου του να αποζημιώσει τα θύματα της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας (1910-1945) χωρίς να επιβαρυνθεί καμία από τις ιαπωνικές εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν την καταναγκαστική εργασία των Κορεατών.

Η πρόταση έγινε φυσικά δεκτή από το Τόκιο, αλλά αντιμετώπισε άμεση αντίδραση από ορισμένα θύματα και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας.

Ο Γιουν υπερασπίστηκε το ιδιαίτερα αντιδημοφιλές σχέδιο, επικαλούμενος την ανάγκη για στενότερες σχέσεις με το Τόκιο ως απάντηση στις προκλήσεις εθνικής ασφάλειας που θέτουν η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καμία αλλαγή στην Ευρώπη

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος του Νεπάλ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός

Ο Τραμπ καλεί για ενότητα μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Συρία: Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα στη Δαμασκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα