ΑΘΗΝΑ
20:46
|
19.04.2024
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης μια σειρά από πολύπλοκες κατασκευές μέσα σε τέτοια ερείπια, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών τοίχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λείψανα ανθρώπων και εκατοντάδων ζώων ηλικίας 7.000 ετών βρήκαν αρχαιολόγοι στα θεμέλια αρχαίου ορθογώνιου μνημείου (γνωστό ως «μουστατίλ») σε περιοχή που απέχει περίπου 55 χλμ από την αρχαία πόλη αλ Άουλα της σημερινής Σαουδικής Αραβίας.

Η νέα ανασκαφή παρουσιάστηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου στο PLOS One φέρνοντας στο φως νέες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις μυστηριώδεις κατασκευές και τους ανθρώπους που τις έχτισαν.

Τα λεγόμενα μουστατίλ (mustatil) μπορεί να διαφέρουν σε εμφάνιση. Συχνά είναι επιμήκη ορθογώνια χτισμένα από πέτρινους τοίχους ύψους περίπου 1,2 μέτρων.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης μια σειρά από πολύπλοκες κατασκευές μέσα σε τέτοια ερείπια, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών τοίχων και στηλών στήριξης που οριοθετούσαν εσωτερικούς θαλάμους για γιορτές και τελετουργικές θυσίες

Τα λείψανα που βρέθηκαν ανήκουν μεταξύ άλλων σε 30χρονο άνδρα σε νεκροθάλαμο που βρίσκεται πλάι στο μουστατίλ όπου γίνονταν τελετουργίες από προϊστορική θρησκευτική ομάδα άγνωστης ταυτότητας όταν η περιοχή αυτή ήταν κατά το παρελθόν γεμάτη καταπράσινα λιβάδια με μεγάλες λίμνες και άγρια ζώα.

Η Μελίσα Κένεντι αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας μιλώντας στην επιστημονική ιστοσελίδα Live Science σημείωσε ότι από τα δεκάδες μουστατίλ που βρέθηκαν τη δεκαετία του 1970 στη Σαουδική Αραβία έχουν γίνει ανασκαφές μόνον σε 10, που αποτελούνται από χαμηλά τείχη ύψους περίπου 1,20 μέτρων.

Η Κένεντι αναφέρει πως τα ευρήματα που έχει ως τώρα βγάλει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από το μουστατίλ οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους ζώα για να τα θυσιάσουν στους θεούς. Η ίδια πάντως εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν οι θυσίες έγιναν σε αυτό ακριβώς το μέρος γιατί δεν βρέθηκαν άλλου είδους οστά πέρα από κρανία και κέρατα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Συναυλίες Λατρευτικής Μουσικής στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Χάρις Αλεξίου σε εκστρατεία του Spotify στην Τάιμς Σκουέαρ της Ν.Υόρκης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα