ΑΘΗΝΑ
07:44
|
25.04.2024
Επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα για «παθογένειες πολλών δεκαετιών» σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή από το έγκλημα των Τεμπών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Μάιο προσδιόρισε ως μήνα των εκλογών ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνέντευξής του στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, τονίζοντας ότι θεωρεί πολύ πιθανό να χρειαστεί και δεύτερη κάλπη.

«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού», τόνισε.

Με τα δημοσκοπικά ευρήματα, μετά το έγκλημα των Τεμπών, να ανησυχούν το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όταν ρωτήθηκε εάν είναι έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας στο βαθμό που έχει εξαφανιστεί το σενάριο της αυτοδυναμίας, απαντώντας: «Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν τον φοβίζει η λέξει αλλαγή που διατυπώνεται ως αίτημα του κόσμου επεσήμανε: «Και μένα μ’ αρέσει η αλλαγή. Αλλαγή ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά αλλά και ως χώρα…». Όσο για το αν νομίζει ότι δεν τον αφορά η «αλλαγή» που λέει ο κόσμος, τόνισε: «Μπορεί να αφορά και εμένα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για κάποιους αφορά εμένα. Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω να διαβάζω τις μετρήσεις. Πρέπει να σας πω όμως ότι παρά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα και παρά το γεγονός ότι σίγουρα δεχτήκαμε ένα αναμενόμενο δημοσκοπικό χτύπημα, δεν είναι συνηθισμένο -τουλάχιστον στην ιστορία της μεταπολίτευσης- το κόμμα εξουσίας και ο πρωθυπουργός να προηγείται έστω και με πιο μειωμένα νούμερα σε σχέση με το παρελθόν ενός αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν είναι καινούργιος. Έχει υπάρξει πρωθυπουργός. Αλλά αυτά αφορούν τις δημοσκοπήσεις. Σήμερα είναι έτσι, αύριο μπορεί να είναι αλλιώς».

«Φταίμε όλοι» για τα Τέμπη

Όσο αφορά στο έγκλημα των Τεμπών που ξεσήκωσε τεράστιο κύμα αντιδράσεων που διαπέρασε όλη την κοινωνία, αλλά κυριαρχεί και στην πολιτική ζωή, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην γραμμή των συμψηφισμών κάνοντας ξανά λόγο για «παθογένειες πολλών δεκαετιών», ενώ για μια ακόμα φορά έκανε «μπαλάκι» τις κυβερνητικές ευθύνες, τονίζοντας ότι «όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε, δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας, η οποία προφανώς έχει την πρώτιστη ευθύνη να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».

Σχετικά με την Hellenic Train ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχει μία συζήτηση επ’ αυτού με την Ιταλίδα πρωθυπουργό -η οποία είναι δρομολογημένη για τις επόμενες μέρες- προκειμένου να ξαναμιλήσουν ανοιχτά με την Hellenic Train και «να βρούμε ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στο σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν. Εμείς λοιπόν πρέπει να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train και αυτή να επενδύσει στα Ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα -δε θα πω πιο γρήγορα τρένα, ούτε πιο ασφαλή τρένα- γιατί τα τρένα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή. Αλλά μόνο αν καταφέρουμε και ολοκληρώσουμε με ασφάλεια όλη τη σηματοδότηση του κυρίως δικτύου μπορούμε να περιμένουμε και καλύτερες ταχύτητες στα τρένα μας».

Για την τηλεδιοίκηση επέμεινε ότι «είναι απολύτως ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε στη Λάρισα από τον Νοέμβριο του ‘22», ενώ για την περιβόητη σύμβασης 717 παραδέχτηκε πως «το έργο δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί επί των ημερών μας» χωρίς να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε στο: «Φταίμε όλοι». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα